nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Poirot és a macskakaparás

Fehér, rózsalugas övezte, a tengerre néző ház, körülötte erdei ösvények, benne sok-sok eredeti holmi és bútor: ez a krimi királynőjének nemrégiben megnyitott devoni háza, számos könyvének helyszíne és alkotóhelye. A nagyasszony 73 füzetnyi jegyzetet készített itt a regényeihez – és, amint egy kitartó rajongója kiderítette, a rémes kézírással írt noteszek két teljes, eddig nem közölt Poirot-novellát tartalmaznak, számolt be róla a The Guardian.

nyest.hu | 2009. június 8.
|  

A két, frissen felfedezett Poirot-történet idén szeptemberben lát majd napvilágot a HarperCollins kiadónál, Agatha Christie's Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making (Agatha Christie titkos feljegyzései: ötvenévnyi műhelytitok) címmel John Curren tollából, akinek ez lesz az első könyve. A kötet emellett további regényjegyzeteket, egy színdarab-tervezetet, kihagyott jeleneteket és alternatív befejezéseket is közöl majd. Többek közt az is kiderül belőle, hogy a Halál a Níluson eredeti főszereplője nem Hercule Poirot, hanem Miss Marple lett volna. A könyvben a tervek szerint néhány fakszimile oldalt is lesz, amelyeken Christie rajzai és vázlatai szerepelnek.

A szerző, John Curren saját magát az írónő „ősrajongójának” tartja, és kutatásainak elvégzéséhez – amely legalább akkora detektívmunkát igényelt, mint amit Poirot valaha is véghez vitt – külön tanulmányi szabadságot vett ki a munkahelyén. A legnagyobb akadályt egyébként nem az adatok mennyisége, hanem az a (Curren úr szavaival élve) „förtelmesen ronda” kézírás jelentette a számára, amellyel Christie a jegyzeteit vezette.

Dame Agatha ugyanis a 20-as évektől a haláláig jegyzetfüzetekben vetette papírra a névötleteit, a neki tetsző mondatokat, fordulatokat, az emlékeit – akárcsak a bevásárlólistáit és egyéb, a regényektől független, teljesen magánjellegű feljegyzéseit. Ezek nagy része rendszerezetlenül, gyakran dátumozás nélkül szerepel a lapokon.

Íme egy részlet ezekből a jegyzetekből: „antillai könyv – Miss M? Poirot . . . B és E láthatóan odavannak egymásért – de valójában B és G (Georgina) évek óta folytat viszonyt . . . az öreg „teknősbéka” őrnagy tud róla – már látta a férfit – megölik” (a Rejtély az Antillákon című regény alapötlete).

David Brawn, a HarperFiction felelős kiadója a következőket nyilatkozta: „az emberek szerint az emlékezetével lefényképezte, majd kapásból leírta a környezetét, de a jegyzetfüzetek tanúsága szerint rengeteg ötletét újrahasznosította, vagy évtizedekkel később visszanyúlt egy korábbiért. Soha egyetlen ötletet sem hagyott veszendőbe menni.”

Címkék: Irodalom, Könyv, Ponyva
Információ
X