nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Poirot és a macskakaparás

Fehér, rózsalugas övezte, a tengerre néző ház, körülötte erdei ösvények, benne sok-sok eredeti holmi és bútor: ez a krimi királynőjének nemrégiben megnyitott devoni háza, számos könyvének helyszíne és alkotóhelye. A nagyasszony 73 füzetnyi jegyzetet készített itt a regényeihez – és, amint egy kitartó rajongója kiderítette, a rémes kézírással írt noteszek két teljes, eddig nem közölt Poirot-novellát tartalmaznak, számolt be róla a The Guardian.

nyest.hu | 2009. június 8.
|  

A két, frissen felfedezett Poirot-történet idén szeptemberben lát majd napvilágot a HarperCollins kiadónál, Agatha Christie's Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making (Agatha Christie titkos feljegyzései: ötvenévnyi műhelytitok) címmel John Curren tollából, akinek ez lesz az első könyve. A kötet emellett további regényjegyzeteket, egy színdarab-tervezetet, kihagyott jeleneteket és alternatív befejezéseket is közöl majd. Többek közt az is kiderül belőle, hogy a Halál a Níluson eredeti főszereplője nem Hercule Poirot, hanem Miss Marple lett volna. A könyvben a tervek szerint néhány fakszimile oldalt is lesz, amelyeken Christie rajzai és vázlatai szerepelnek.

A szerző, John Curren saját magát az írónő „ősrajongójának” tartja, és kutatásainak elvégzéséhez – amely legalább akkora detektívmunkát igényelt, mint amit Poirot valaha is véghez vitt – külön tanulmányi szabadságot vett ki a munkahelyén. A legnagyobb akadályt egyébként nem az adatok mennyisége, hanem az a (Curren úr szavaival élve) „förtelmesen ronda” kézírás jelentette a számára, amellyel Christie a jegyzeteit vezette.

Dame Agatha ugyanis a 20-as évektől a haláláig jegyzetfüzetekben vetette papírra a névötleteit, a neki tetsző mondatokat, fordulatokat, az emlékeit – akárcsak a bevásárlólistáit és egyéb, a regényektől független, teljesen magánjellegű feljegyzéseit. Ezek nagy része rendszerezetlenül, gyakran dátumozás nélkül szerepel a lapokon.

Íme egy részlet ezekből a jegyzetekből: „antillai könyv – Miss M? Poirot . . . B és E láthatóan odavannak egymásért – de valójában B és G (Georgina) évek óta folytat viszonyt . . . az öreg „teknősbéka” őrnagy tud róla – már látta a férfit – megölik” (a Rejtély az Antillákon című regény alapötlete).

David Brawn, a HarperFiction felelős kiadója a következőket nyilatkozta: „az emberek szerint az emlékezetével lefényképezte, majd kapásból leírta a környezetét, de a jegyzetfüzetek tanúsága szerint rengeteg ötletét újrahasznosította, vagy évtizedekkel később visszanyúlt egy korábbiért. Soha egyetlen ötletet sem hagyott veszendőbe menni.”

Címkék: Irodalom, Könyv, Ponyva
Információ
X