nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Náci volt-e Karajan?

Kutatásai alapján átértékelné az 1989-ben elhunyt híres karmester, Herbert von Karajan nemzetiszocialista párthoz való viszonyát egy osztrák történész.

MTI | 2012. december 16.
|  

Oliver Rathkorb, a Bécsi Egyetem professzora szerint Karajan korábban lépett be a náci pártba, mint ahogy azt ő maga elismerte, és ahogy az a legtöbb róla szóló életrajzban szerepel. „Ideje végre tudományosan is megvizsgálni azt a képet, amit Karajan felépített, jogilag barkácsolt és talán végül maga is elhitt” – fogalmazott az APA osztrák hírügynökségnek.

Rathkorb kutatásai szerint Karajan (1908–1989) először 1933. április 3-án Salzburgban kérte felvételét a Német Nemzetiszocialista Pártba (NSDAP). Kérelmét Ulmban megismételte május elsején és később Aachenben személyesen is bejelentkezett a területi pártszervezetnél.

Karajan a második világháború után a szövetséges hatalmak Ausztriában lefolytatott nácitlanítási vizsgálatakor azt mondta, hogy soha nem törekedett aktívan a párttagságra és csak Aachenben csatlakozott a párthoz, hogy karmesterként működhessen. A róla szóló életrajzírásokban is rendre ilyen megvilágításban szerepel párttagsága – emelte ki Rathkorb.

Házasságát a zsidó származású Anita Gütermannal is rendszerint annak bizonyítékaként tekintik, hogy nem volt vádolható nácizmussal – mutat rá a történész. Az ő kutatásai szerint ezzel szemben Gütermann apjának textilcége a Harmadik Birodalom idején is virágzott és kiváló összeköttetésekkel rendelkezett.

A világhírű és élete végéig ünnepelt karmester viszonyát a nemzetiszocializmushoz máig viták övezik. Egyes életrajzok szerint csak 1935-ben lett a párt tagja, mások 1933-ra teszik ezt az időpontot és már korábban is megkérdőjelezték, hogy kényszerből lépett be, és nem karrierje gyorsítása érdekében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X