nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gáz van?
Jönnek a Nemzeti Árboltok?

A rezsiszolgáltató körülbelül olyan, mint az árbolt, az ellenérték-kereskedés vagy a költségáruda lenne.

Fejes László | 2014. szeptember 19.
|  

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a politikában mindig új szavak, kifejezések bukkannak fel. Valahol ez természetes is, hiszen mindig születnek új intézmények, gondolatok, amelyeket érdemes egyértelműen megnevezni. A napokban is született egy új szó:

Két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, ezek struktúrája a jövő év elején körvonalazódhat – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerdán az Inforádió Aréna című műsorában.

A rezsiszolgáltató szó a hírt a 444-en megíró Bede Mártonnak is feltűnt, azonnal hozzá is tette:

(MI AZ ÚR ISTEN AZ, HOGY ___REZSISZOLGÁLTATÓ___????? A rezsit azt fizetik, nem szolgáltatják. A rezsiszolgáltató tulajdonképpen az állampolgár – A szerk.)

Bedével csak félig tudunk egyetérteni. Az igaz, hogy a rezsit fizetik, nem szolgáltatják, de az állampolgár sem lehet rezsiszolgáltató, hiszen a fizetést sem hívjuk szolgáltatásnak. (A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint aki szolgáltat, az „Működésével (vki(k)nek a használatára) létrehoz, ill. vki(k)nek juttat vmit”.)

A rezsi korábban jelentett ’pénzügyi hatóság’-ot, illetve ’ügyvitel, kezelés’ jelentésben is előfordult, ma már ’fenntartási költség, önköltség’ jelentésben állandósult. A fenti jelentések közül a rezsiszolgáltatóban legfeljebb az ’ügyvitel, kezelés’ jelentésben lenne elképzelhető a rezsi, ha olyan cégről lenne szó, mely ügyeink intézésévben segítene. A rezsi ma bevett jelentésével alkotott rezsiszolgáltató körülbelül olyan, mint az árbolt, az ellenérték-kereskedés vagy a költségáruda lenne.

Gáz van?
Gáz van?
(Forrás: Wikimedia Commons / Juan de Vojníkov / CC BY-SA 3.0)

Annak a vállalattípusnak, amelyre Rogán gondol, közműszolgáltató a neve. A közmű a lakosságot szolgáló műszaki rendszerek (gáz-, villany-, vízvezeték, csatornarendszer) összefoglaló neve. A közműszolgáltató elnevezést használhatjuk akár állami, akár önkormányzati, akár magántulajdonban levő; akár üzleti alapon működő, akár nonprofit; akár a piacon helyt álló, akár monopolhelyzetben levő cégre. Éppen ezért új elnevezésre nincs szükség.

Azzal azonban szembe kell néznünk, hogy ha elterjed a kifejezés, akkor helyes lesz – függetlenül attól, hogy egy tévedésnek köszönhetően jött létre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 blist 2014. szeptember 21. 02:21

Ha a katasztrófát lehet védeni, miért ne lehetne a rezsit szolgáltatni? :D

Információ
X