nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Evangélium jelnyelven

A jó pásztor nem hagyja veszni egyetlen bárányát sem, ezért egy katolikus pap úgy döntött, hogy Isten igéjét jelnyelven is tolmácsolni kell.

nyest.hu | 2009. szeptember 3.
|  

A washingtoni süketnémák egyetemén, a Gallaudet Egyetemen – aminek a nevét fél Amerika rosszul ejti ki – egy jelnyelvi kurzuson felbukkant egy katolikus pap, és már második évét tapossa ott. Thomas Rozman atya ugyanis megelégelte, hogy a süketek és gyengén hallók nem tudnak részt venni a hitéletben – számol be a catholicnews.com

„Nem érzik magukat otthon a templomban, amíg nem tudnak kommunikálni – mondja. – Gyónáskor írásban hidaljuk át a problémát, de ez elég kényelmetlen.” A pap elmondta: tudomása szerint ő az első, aki jelnyelvet tanul.

A harrisburgi egyházközség, ahol Rozman atya lelkipásztorkodik, amúgy is nagy figyelmet szentel a siketek ügyének. Néhány évvel ezelőtt külön irodát nyitottak a fogyatékosok számára, ahol önkéntesek segédkeznek.

Harrisburgban egy siket szerzetes is működik, valójában ő inspirálta Rozman atyát, aki miután megtudta, hogy a siket katolikusok 96%-a nem jár templomba, kemény képzésre szánta el magát. Nincs könnyű dolga, mert a jelnyelv nem egy-az-egyben angol. „Az ún. SSE, azaz Signed Exact English azt a kérdést, hogy »What are you doing? (Mit csinálsz?)«, 4 külön jellel fejezi ki, az ASL (American Sign Language) viszont csak eggyel. És a siketek jobban szeretik az ASL-t.” – mondta a pap.

Rozman atya minden eszközt bevet, hogy célját elérje. Online bevezetőket, szótárakat használ, és persze a YouTube-ot. „Úgy gondolom, hogy nekünk, akiknek az örömhír terjesztése a feladatunk, kötelességünk mindent megtenni, hogy a siketekhez is eljuttassuk az üzenetünket.”

Információ
X