nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Jelnyelvi” szótár beteg babáknak

A babák remekül el tudják mondani, mi bajuk, ha betegek. Akkor is, ha nem tudnak beszélni. Egy dadus tankönyvet írt az aggódó szülőknek.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.
|  

Egy skót gyerekszakértő olyan tankönyvet adott ki, amelynek segítségével a szülők a(z Egyesült Királyságban egyre aggasztóbb mértékben terjedő) sertésinfluenza tüneteit – „forró”, „hideg”, „fáj”, „kérek még vizet” – jelbeszéd formájában taníthatják meg beszélni még nem tudó gyermekeiknek. A babajelbeszéd-könyvben harminc különféle jel található, köztük a „beteg” és az „ölelés” is – írja a BBC.

A szerző, Yvonne K Lavelle reméli, a könyv segít a kicsiknek, hogy elmutogassák szüleiknek, ha nem érzik jól magukat. A glasgow-i bébiszitter-ügynökséget vezető Lavelle nyolc éve kezdett gyermek jelbeszéddel foglalkozni: órákat adott szülőknek, hogy könnyebben kommunikáljanak gyermekeikkel.

„Először akkor találkoztam a gyerek-jelbeszéddel, amikor szimbólumot kerestem a vállalatom számára. Kiderült, hogy az Egyesült Államokban már húszéves múltra tekint vissza” – mondta a hölgy. – „Úgy döntöttem, hogy megtanulom”.

Néhány bölcsődében arra buzdítják a gyerekeket, hogy jelbeszédet használjanak, ha éhesek vagy szomjasak, vagy ha tisztába kell tenni őket. A megfigyelések szerint az így „jelelni” tudó babák sokkal nyugodtabbak, kezelhetőbbek.

A sertésinfluenzát az influenza „A” törzse okozza. Az Egyesült Királyságban eddig több kiskorút érintett, mivel az óvodákban és az iskolákban a fertőzés gyorsabban terjed.

Információ
X