nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Japán írás kezdőknek és haladóbbaknak

A japánul tanulók egyik legnehezebb feladata a négy írásrendszer – a kandzsi, a hiragana, a katakana és a rómadzsi – elsajátítása. Nekik segít egy új tankönyv.

nyest.hu | 2009. augusztus 26.
|  

Mindig kétséges kimenetelű, ha egy műkedvelő könyvírásba fog, különösen, ha tudományos kérdésekről van szó. Ha azonban minden jól megy, izgalmas, friss, gyakorlati szempontú mű születik. Egy ilyen vállalkozásról számolt be a The Japan Times.

Eve Kushner egy kaliforniai írónő, aki önszorgalomból tanul japánul. Nehézségeiről, amelyek egy nyugati ember jellemző gondjai a japán nyelv tanulása közben, nem volt rest könyvet írni. A Crazy for Kanji: A Student's Guide to the Wonderful World of Japanese Characters (Kandzsimánia: egy diák útmutatója a japán írásjelek csodás világához) című könyv praktikus és szórakoztató olvasmány – a kritikusok is dicsérik.

A könyv a kandzsi írásrendszer elsajátításához nyújt segítséget. A kandzsi kínai eredetű szóírás. Az egyes írásjelek összetett jelentésűek (pl. tűzijáték = tűz + virág), az egyes vonások pedig rögzített helyűek és irányúak, sőt, a számuk sem mindegy.

Az útmutató fejezetenként vezeti be az olvasót a kandzsi írásjelek világába. Minden fejezet elején áttekintés olvasható, amelyet rengeteg játék, fénykép, érdekesség, gyakorlati útmutató és példa követ. Mivel a könyv igen olvasmányos, és nem rendelkezik hagyományos értelemben vett módszertannal, az elejétől a végéig, de tetszőleges sorrendben is olvasható.

Az írónő a könyv bevezetőjében vallott a nyelvtanulás iránti szeretetéről: „a kandzsi kibogozása, a kódfejtés végtelen szórakozással és megdöbbentő felismerésekkel ajándékozott meg” – írta. Ha valaki kíváncsi rá, a cikk alján talál egy rövid, a könyvből származó kvízt.

Vigyázat! Angolul azért nem árt tudni hozzá – magyarul egyelőre nem jelent meg.

Információ
X