nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt vannak a kóser okostelefonok!

Véget érhet Izraelben az ultraortodoxok okostelefonokkal szembeni bojkottja, miután meghatároztak egy számukra is elfogadható kóser készüléket - írta az izraeli Háárec című napilap hétfőn.

MTI | 2013. szeptember 29.
|  

 Az ultraortodox módon vallásos harediek a nagy tekintélyű Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Nexus 4 android telefont vehetnek maguknak a Ramy Levy nevű kommunikációs vállalattól, amelybe különleges operációs rendszert telepítenek számukra.

A készülékkel nem lehet a világhálón böngészni, de fel lehet telepíteni mintegy hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak. Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta internetes levelezőprogram, sőt még fényképezőgép is. 

Tiltott lesz viszont a haredieknek a USB segítségével történő fájltovábbítás, nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni, nehogy szemérmetlen tartalmakat láthassanak meg a tulajdonosok. A telefonok alkalmasak lesznek a munkavégzés segítésére, de kizárják az esetleges szabados használatot.

Egyformán kezdődnek majd a kóser okostelefonok hívószámai, amelyeket egyelőre két változatban árulnak. A harediek nyolc és tizenhat gigabájtos készülékeket vehetnek 1550 sékelért (mintegy 85ezer forintrért) és 1900 sékelért (mintegy 105 ezer forintért).

Az ultraortodoxok körében nem mindenki örül az okostelefon engedélyezésének, és az is lehet, hogy több vallási csoport továbbra is tiltja majd az újdonságot, ugyanis a Ramy Levy vállallat Ovadja Joszef rabbi segítségével megkerülte az ilyen ügyekben illetékes, 2005-ben felállított szigorú kommunikációügyi rabbitanácsot, amely eddig csak olyan telefonokat fogadott el kósernek, amelyekkel még írásos üzeneteket sem lehetett küldeni.

A Ramy Levy cégnél mégis komoly sikerre számítanak, hiszen máris mintegy hétszáz előfizető jelentette be igényét az új készülékre, pedig a neves rabbi ajánlását csak a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Fejes László (nyest.hu) 2013. szeptember 30. 08:43

@Yogi: „Tiltott lesz viszont a haredieknek a USB segítségével történő fájltovábbítás, nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni,” A szövegkörnyezetből kitűnik, hogy itt nem telefonhálózatról, hanem wifiről van szó. Az MTI itt nyilván feleslegesen magyarkodik, de ez kötözködés.

Attól még, hogy egy szöveget nem hoztak nyilvánosságra, lehet tudni róla.

3 Galván Tivadar 2013. szeptember 30. 00:08

@Pierre de La Croix: "(Talán Magyarország fogja gyártani azokat?) :)" Francnyavalyát! Természetesen a kínaiak. Miért pont ezeket ne?

2 Pierre de La Croix 2013. szeptember 29. 23:24

@Yogi: Hááát, ez már a konspirációs teóriák terepe. (Talán Magyarország fogja gyártani azokat?) :)

Telefonálás: megoldják egy hosszú vezetékkel. (És így Isten egyetlen báránykája sem veszhet el majd, ha lehetek ennyire malíciózus).

1 Yogi 2013. szeptember 29. 23:14

„...a neves rabbi ajánlását csak a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.”

És az MTI már a nyilvánosságra hozatal előtt tud róla.

„...nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni...”

Akkor hogyan lehet vele telefonálni?

Információ
X