nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt az új óvodai alapprogram

Az új óvodai alapprogram kiemeli az óvodai nevelés hátránycsökkentő szerepét, az óvodás gyermek természetes mozgásigényére alapozott rendszeres testmozgás gyakorlati megvalósulását.

MTI | 2012. november 15.
|  

Az óvodai alapprogram módosítását tervezi a kormány. A javaslat kiemeli az óvodai nevelés hátránycsökkentő szerepét, és rögzíti a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek fejlődését támogató kereteket. A kormány honlapján közzétett tervezetet november 21-éig lehet véleményezni. A javaslat az óvoda kiegészítő funkciója mellett kiemeli az óvodai nevelés hátránycsökkentő szerepét, az óvodás gyermek természetes mozgásigényére alapozott rendszeres testmozgás gyakorlati megvalósulását.

A tizenegy oldalas dokumentum kitér a mozgásra mint a tanulási képességek kialakulására, fejlesztésére, megerősítésére ható tevékenységre, és rögzíti a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek fejlődését támogató kereteket, valamint átvezeti a nemzetiségi törvényből eredő terminológiát.

Az alapprogram szerint a hároméves kortól kötelező óvodába járás ideje alatt az óvodai nevelési folyamat célja, feladata változatlanul az egész gyermeki személyiség harmonikus fejlődésének elősegítése. Az óvodai nevelésben megjelenhetnek a különböző - köztük az innovatív - pedagógiai törekvések, mivel a program biztosítja az óvodapedagógusok pedagógiai nézeteinek, értékrendjének és módszertani szabadságának érvényesülését, megkötéseket csak a gyermek érdekének védelmében tartalmaz. Az új rendeletben foglaltak többsége 2013. szeptember elsején lépne hatályba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X