nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zöldség
Itt a „zöld” fájlformátum

A WWF „zöld” fájlformátumával állítólag fákat menthetünk meg. De mi is a nagy ötlet?

nyest.hu | 2010. december 13.
|  

A World Wildlife Fund for Nature (Természetvédelmi Világalap) új kampányba kezdett a fák megmentéséért. Az ötlet alapja, hogy a dokumentumok kinyomtatásával rengeteg papír fogy, holott a szövegeket a képernyőn is lehet olvasni. Mivel a legnépszerűbb hordozható (azaz különböző rendszereken használható) dokumentumformátum a pdf (ennek a neve is a portable document format, azaz a 'hordozható dokumentumformátum' rövidítése), ezt ajánlják. A bökkenő csupán az, hogy hiába küldjük el szövegünket pdf-ben, a címzett azt is kinyomtathatja.

Itt a „zöld” fájlformátum
Itt a „zöld” fájlformátum

Erre ajánlják megoldásként a szervezetről elevezett wwf fájlformátumot, mely lényegében ugyanaz, mint a pdf – állítólag a legtöbb (???) pdf-olvasóval megnyitható –, de nem nyomtatható.

Bár az ötlet elsőre jónak tűnik, több kérdést is felvet. Kifejezetten udvariatlanságnak is értékelhető a wwf használata, hiszen ha ilyet kapok, azt feltételezem, hogy a küldője szerint én nem tudom eldönteni, hogy valóban szükségem van-e a nyomtatott verzióra, vagy pedig sem. Márpedig mindig akadhat olyan helyzet, hogy valamit szeretnék kinyomtatni, még akkor is, ha egyébként én sem vagyok híve a nyomtatásnak. Érthető, ha senki nem kívánja üzleti partnerével való kapcsolatát azzal elrontani, hogy beleszól a cég belső, a nyomtatást érintő politikájába.

Sajnos a kampányba néhány más hiba is csúszott. Kissé elsietettnek tűnik a lépés, hiszen wwf-fájlokat előállítani képes programot még csak Mac OS X-re tudunk letölteni: a windowsos változatot csak ígérik, linuxosról pedig szó sem esik. Furcsállhatjuk azt is, hogy a http://www.saveaswwf.com/ címet megnyitva azonnal a német nyelvű felületre kerülünk. (Lehet, hogy ez csak Magyarországról működik így, de ettől még nem kevésbé érthetetlen.)

Valójában azonban feltételezhetjük, hogy a kampány igazi célja nem is a wwf formátum népszerűsítése, hanem ez is csupán egy eszköz arra, hogy figyelmeztessen: felesleges nyomtatással súlyos károkat okozunk a természetben. Természetesen a Nyelv és Tudomány sem véletlenül internetes kiadvány, a papírral való takarékoskodást mi is támogatjuk, úgyhogy cikkünk végén mindenkinek megtekintésre ajánljuk a fájlformátum kampányfilmjét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 tenegri 2010. december 13. 10:49

Valóban inkább a figyelemfelhívás lehet a cél, mint a gyakorlati alkalmazás, mert egyrészt egy sima PDF fájlnál is letiltható a nyomthatóság, másrészt pedig amit meg tudok nézni a monitoromon, azt ki is tudom nyomtatni, ha nagyon akarom (legfeljebb kényelmetlenebbül).

Információ
X