nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ismeretlenekkel szóba állni tilos!

Mihail Bulgakov Mester és Margarita című művének szereplői – Woland, Korovjov és Behemót – szerepelnek azon a moszkvai közlekedési táblán, amelyet ismeretlenek állítottak a regény első fejezetének helyszínén, a Patriarsije Prudi parkban.

nyest.hu, MTI | 2012. június 24.
|  

Egy közlekedési tiltótábláról van szó, amelyen vörössel húzták át a három alakot, a felirat pedig azt hangsúlyozza, hogy „Idegenekkel szóba állni tilos!” – olvasható a NEWSru orosz hírportálon. (A mondat Mihail Bulgakov Mester és Margarita című regénye első fejezetének címe. Szőllősy Klára magyar fordításában ez  „Ne álljunk szóba ismeretlenekkel!”)

Ismeretlenekkel szóba állni tilos!
Forrás: Facebook

A mesterséges tó, a „pátriárka tavai” környékén játszódik a regény első fejezete. A Patriarsije Prudi környékén bukkan fel két vazallusával először a magát hol feketemágusként, hol történész-konzultánsként bemutató Woland professzor, akinek személyében a Sátán érkezik az 1930-as évek Moszkvájába. Előre megjósolja a tó környékén sétálgató Berlioz lapszerkesztőnek, hogy még aznap este meghal, Iván Nyikolajevics „Hontalan” költőnek pedig, hogy elmegyógyintézetbe kerül.

A moszkvai központi adminisztratív körzet prefektúrájának sajtószolgálata szerint nem távolítják el a táblát. „Senkit sem zavar, ráadásul minden arra járót emlékeztet Bulgakov halhatatlan regényére” – hangsúlyozták a prefektúra képviselői.


A Facebookon viszont terjednek azok a felvételek, amelyek a táblaállítást örökítették meg. Az ötletgazdák szerint igazságot szerettek volna szolgáltatni az írónak, mivel a Patriarsije Prudi környékén eddig nem állítottak emléket Bulgakov regényének.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X