nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Internetes jósda

Kiválthatóak-e a közvélemény-kutatások internetes vizsgálatokkal? Pusztán netes adatokra alapozhatunk-e politika vagy gazdasági előrejelzéseket? A számítógépes nyelvészek újabb találkozóra készülnek.

nyest.hu | 2014. március 18.
|  

Az NLP Meetup, vagyis számítógépes nyelvészek rendszeres találkozója újabb állomásához érkezik április 30-án. Az eseményen több elemzőcég képviselőinek előadását hallhatjuk, az első a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet, az ő működésükről szól rövid összefoglalónk.

Internetes jósda
Forrás: NLP Meetup

Az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. egy független kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat folytat. Az intézet elemzéseket készít a magyar gazdaság számos területéről, illetve a magyar vállalkozások helyzetéről és kilátásait befolyásoló gazdasági és társadalmi folyamatokról. Évente mintegy 17000 cég kérdőíves felmérését végezi el többféle módszer segítségével is.

Az intézetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 1999 márciusában alapította abból a célból, hogy aktívan részt vállaljon a gazdasági döntéshozatalban, azáltal, hogy információt és strukturált adatokat szolgáltat a bel- és külpiacokról, valamint a kamarai tagsággal rendelkező vállalatok jelenlegi és várható üzleti helyzetéről.

Az GVI elsősorban közjavakat termel, ezért törekszik arra, hogy megkönnyítse az elsődleges adatbázisokhoz és az intézet kutatási eredményeihez való hozzáférést. Ingyenesen hozzáférhető adatbázisaik közül az egyik a magyar munkaerő-piaci prognózisra vonatkozó adatokat tartalmazza a másik pedig a GVI kiválasztott kutatásainak az adatbázisa. Az intézet rendszeresen végez vállalati felméréseket a szakképzett munkaerő iránti keresletről és a pályakezdők helyzetéről és kilátásairól. Weboldaluk információt nyújt az összes, szakképző iskolában tanulható szakmáról azoknak, akik pályaválasztás előtt állnak, illetve rálátást szeretnének kapni munkaerő-piaci esélyeikről is.

Az intézet egyik fejlesztése a Textplore szövegelemző szoftver, amellyel cégeknek brand-elemzést, illetve közgazdasági kutatásokhoz háttérelemzéseket végeznek. A Textplore szoftver online módon lehetővé teszi, hogy az interneten megtalálható dokumentumokon  ilyenek a folyóiratok cikkei, kutatóműhelyek tanulmányai  elemzést hajtson végre a felhasználó így olyan információhoz juthat hozzá, amely nem érhető el a dokumentumok tartalmának egyszerű elolvasásával. A szövegelemzésnek köszönhetően áttekinthetjük egy dokumentumhalmaz szerkezetét, megfigyelhetjük a különböző forrásból származó, azonos témájú írások szóhasználati különbségeit és fényt deríthetünk a dokumentumok rejtett tartalmára.

Az intézet nowcasting-kutatással is foglalkozik, aminek lényege, hogy valós időben, és nem visszamenőleg mutat nekünk statisztikákat. Eredményeiket április 30-án, a Colabsben fogják megosztani velünk. 

A meetupra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, a belépés ingyenes!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X