nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az online újságírás megreformálói jönnek az inkLinkre

Összeállt az inkLink 2013 programja, ennek örömére bemutatjuk meghívott szakértőinket, akik fiatalok és a nyílt adatok elkötelezett hívei.

nyest.hu | 2013. március 26.
|  

Egyre közeledik az NLP Meetup és a Nyelv és Tudomány egyedülálló rendezvényének, az inkLinknek a napja, ahol szakértők segítségével tudhatunk meg többet az újságírás új irányairól. Az inkLink előadói külföldi és hazai szakemberek, akik maguk is adatújságírók, fejlesztők és hackerek, a nyílt adatok lelkes hívei. Ők beszélnek majd munkájukról, az online sajtó jövőjéről, izgalmas projektekről. Mi pedig addig is róluk beszélünk egy kicsit.

Habár a belga Stijn Debrouwere filozófiából szerzett mesterdiplomát, az egyetem után mégis programozónak állt. Egyetemi évei alatt újságíróként és szerkesztőként dolgozott, majd volt médiatanácsadó, jelenleg pedig Londonban, a The Guardiannél OpenNews fellow. Kutatási területe az online újságírás, ezen belül az újságírói-szerkesztői folyamat automatizálása. Blogot vezet a programozásról, valamint az újságírás jövőjéről. Az inkLinkre készülő előadásában arról fog beszélni, hogy hogyan néz ki a jövő médiája, és mit tehetnek az újságírók, hogy a világot egy informáltabb hellyé tegyék. 

Stijn Debrouwere
Stijn Debrouwere
(Forrás: vimeo.com)

Mit jelent az, hogy OpenNews fellow?

A Knight-Mozilla Opennews kezdeményezésének célja, hogy  olyan következő generációs webes megoldásokat állítsanak elő, amelyek a hírszolgáltatás tényleges problémáit oldják meg. Cél továbbá segíteni fejlesztők és újságírók közösségeit az együttműködésben. A tagok a világ minden táján lévő partnerek (BBC, The Guardian, Spiegel Online stb.) szerkesztőségeiben tíz hónapot töltenek el, miközben innovatív kódokat írnak és igyekeznek átalakítani az online újságírást. Eredményeiket pedig folyamatosan publikálják saját blogoldalaikon.

Friedrich Lindenberg médiatudósból lett programozó a Spiegel Online szerkesztőségében erősíti az Opennews  csapatát. Friedrich fejlesztőként az Open Spending nevű nemzetközi kezdeményezésben azon dolgozik, hogy minden kormányzat pénzügyi tranzakciói nyilvánossá és mindenki számára követhetővé váljanak.

Friedrich Lindenberg
Friedrich Lindenberg
(Forrás: vimeo.com)

Michael Bauer tinédzserként kezdett el programozással foglalkozni, és folytatta az egyetem alatt is, miközben orvostudományt hallgatott. Egyetemi kutatásai során jött rá, hogy viszonylag könnyen bánik az adatokkal. Innen már csak egy ugrás volt az Open Knowledge Foundation csapata, az ő képviseletükben vesz részt Michael az inkLinken. Előadásában a szervezet tevékenységéről, projektjeiről, valamint arról fog beszélni, hogy mi hasznuk van az újságíróknak a nyílt adatokból.

Kristin Trethewey médiatudományt oktat, emellett pedig úgynevezett video artist, vagyis videóművész, kurátor és tanár. A kétezres évek eleje óta működik együtt más művészekkel multidiszciplináris projekteken. Emellett progresszív videózási kurzusokat tart, valamint médiairodalmat is tanít. Jelenleg a Sourcefabric, a legnagyobb európai nyílt adat projekt munkatársa. Az előzetes tervek szerint arról fog beszélni az inkLinken, hogy miként nyújt segítséget a Sourcefabric az online médiának a nyílt adatok kezelésében.

Hazai előadóink között van Kovács Ildikó újságíró, aki kommunikáció- és médiatudomány szakon végzett, egyetemi évei alatt a Figyelő című hetilapnál volt gyakornok, illetve később külső munkatárs. Dolgozott a hvg.hu gazdasági rovatánál is, 2012 júniusa óta pedig az atlatszo.hu munkatársa, ahol oknyomozó újságírással foglalkozik. Előadásában is az oknyomozásról, annak folyamatáról, nehézségeiről és saját tapasztalatairól fog beszámolni.

Kovács Ildikó
Kovács Ildikó

Szekeres Péter a Neticle Technologies vezető kutatójaként fogja bemutatni véleményelemző technológiájukat.  A Neticle-t egy fiatal szakértői csapat hozta létre azzal a céllal, hogy a jelenleg elérhető közösségi média és online sajtófigyelési szolgáltatásokon túlmutató támogatást kínáljon. Ennek eredménye egy olyan rendszer, ami közel valós időben, a webes véleményárfolyam kiszámításával tudja követni, hogy mi a véleménye a magyar webnek egy cégről, termékről, szolgáltatásról, vagy akár a versenytársakról.  Az inkLinkre egy olyan elemzéssel készülnek, amiben azt vizsgálják, hogy a magyar részvények és a BUX index hogyan jelenik meg a magyar online médiában. Egyszerű statisztikai módszerekkel vizsgálják, hogy az árfolyamváltozásokat milyen gyorsan követik kapcsolódó posztok, ha követik egyáltalán, illetve van-e annak bizonyítéka, hogy a webes vélemények befolyásolják a magyar bluechipekkel való kereskedést.

Léderer Sándor a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda képviseletében jön az inkLinkre. A K-Monitor Iroda a közpénzek átlátható felhasználásáért küzdő civil szervezet, ami olyan adatbázisokat és online eszközöket fejlesz, amelyek segítségével nyomon lehet követni a közpénzek útját, valamint számon kérni politikai és gazdasági döntéseket. Erről, valamint a K-Monitor egy új fejlesztéséről fogunk majd hallani előadásban.

Végül utolsó hazai előadónk, Kiss Dániel a Ustream internetes videóközvetítő szolgáltatót fogja képviselni. Mi már nagyon várjuk! Addig is ajánljuk Rufus Pollock, az Open Knowledge Foundation alapítójának gondolatébresztő előadását a nyílt adatokról.

Az inkLink szervezői és a meghívott szakértők április 6-án a MÚOSZ-székházban (Magyar Sajtó Háza, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A) várják a nyílt adatok és az adatújságírás iránt érdeklődőket. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Amennyiben anyagilag is támogatná a szervezést, kérjük válassza a Supporter ticket (Támogatói jegy) opciót. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X