nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmerdfdf: 20 Gelmdsdfdd 2021. április 13. 19:26 De a nevezettek mégis miért gondolják, hogy a nyelvé...
  2021. 04. 14, 10:16  Az ugor lovakrul
 • Gelmerdfdf: 18 Gelmdsdfdd 2021. április 13. 18:25 Tehát a finn vihta az uei gyökből ered, ami a magyar...
  2021. 04. 14, 10:15  Az ugor lovakrul
 • Gelmerdfdf: 2 Gelmfdffd 2021. április 13. 14:37 Bár folyton törölnek, de azért az elmondom, hogy ez íg...
  2021. 04. 14, 10:15  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ingyenkifli

Petőfi és Pozsony kapcsolata, Pozsony és a magyarok az első Csehszlovák Köztársaság idején, vagy éppen a századforduló magyar értelmisége Pozsonyban – ezek szerepelnek a terítéken.

MTI | 2015. április 18.
|  

Helyiek és turisták számára egyaránt ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indít Pozsonyban a hétvégétől a Pozsonyi Kifli polgári társulás. A városnéző séták során az érdeklődők helyi idegenvezetők és helytörténészek kíséretében mindig egy-egy tematikus útvonalon haladva ismerkedhetnek meg a város történetének egy-egy szakaszával. Az egy-másfél órásra tervezett sétákat havi rendszerességgel szervezik, azok megvalósításában több más magyar szervezet, köztük a József Attila Ifjúsági klub, a Selye János Klub valamint a Csemadok és az egyik közösségi hálón – vajon melyiken? (a szerk.) – spontán módon szerveződött társaság, a Pozsonyban Dolgozó Magyarok csoportja is részt vesz – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a polgári társulás.

„Hasonló tematikus városnéző sétákat már több éve rendszeresen szervezünk szlovák nyelven, azok iránt nagy volt az érdeklődés, ezért úgy döntöttünk, hogy a korábban kísérleti jelleggel néhányszor már megtartott magyar nyelvű sétákat is rendszeresítjük” – mondta a kezdeményezésről Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli egyik alapítója. Kifejtette: a séták résztvevői egyebek mellett olyan témakörökkel ismerkedhetnek az azokhoz kötődő helyszíneken, mint Petőfi és Pozsony kapcsolata, Pozsony és a magyarok az első Csehszlovák Köztársaság idején, vagy éppen a századforduló magyar értelmisége Pozsonyban.

Az első magyar nyelvű városnéző sétára most hétvégén, április 18-án szombaton invitálnak, annak mottója „A boldog békeidők, avagy minden ami az útikönyvekből kimaradt.” Az első séta a Pozsony óvárosában lévő egykori Kossuth Lajos térről (ma Hviezdoslav tér) indul délután, az érdeklődőket a Ganümédész kútnál várják a szervezők. A séta részletes programja a polgári társulás honlapján található.

Ingyenkifli
Forrás: pozsonyipiknik.hu

A Pozsonyi Kifli társulást 2010-ben alapította néhány Pozsonyban élő magyar. A szervezet a tizenkilencedik század végi Pozsony egyik szimbólumáról – az ismert édes péksüteményről – kapta a Pozsonyi Kifli nevet. A szervezet Pozsony történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X