nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ilyen film még soha nem nyert Oscar-díjat!

Koszovóban játszódik egy kis szerb közösségben, amely a többségében albánok lakta tartományban él.

MTI | 2015. szeptember 6.
|  

A koszovói albán-szerb ellentétről szóló Enklávé (Enklava) című filmet indítja Szerbia az Oscar-díjért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Goran Radovanović alkotására a 18 tagú szerbiai filmművészeti – és tudományos akadémia (AFUN) 15 tagja szavazott. Az Enklávét hat jelölt közül választották ki. Az alkotást Szerbiában és külföldön is díjazták, júniusban elnyerte a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját.

A film Koszovóban játszódik az 1999–2000-es szerb-koszovói konfliktus után öt évvel egy kis szerb közösségben (enklávéban), amely a többségében albánok lakta tartományban él. Az enklávét az Európai Unió és az ENSZ rendfenntartói védik. A történet egy tízéves fiúról szól, aki szeretné eltemetni a nagyapját, ám a temető az enklávén kívül található, ami ellenséges területnek minősül. A kisfiúnak mégis sikerül szövetségesre lelni a másik oldalon, és megadni a végtisztességet az idős férfinak.

Az Oscar-jelölés folyamatában az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia tagjai több forduló során választják ki azt az öt jelölt játékfilmet, amely február 28-án megküzd a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjért. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra. 2014-ben az amerikai filmakadémia elismerését az Ida című lengyel dráma nyerte el. Szerb film még soha nem nyert Oscar-díjat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X