nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eurosapiens és balkáni tükör
Bolgár Kulturális Napok Szegeden

Koncert, irodalmi est és kiállítás is szerepel a VII. Bolgár Kulturális Napok idei repertoárján; a hétfőn kezdődő ötnapos programsorozatot a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja keretében rendezik meg.

MTI | 2011. október 17.
|  

A magyarországi bolgárok színháza, a Malko Teatro tizenötödik, társadalmi-kulturális folyóiratuk, a Haemus huszadik születésnapját ünnepli most Szegeden – mondta Farkas Baráti Mónika szervező az MTI-nek.

A események sorát hétfőn este egy vándorkiállítás nyitja. Az Eurosapiens című tárlat szatirikus rajzokat mutat be a gabrovói Humor és Szatíra Háza Múzeum gyűjteményéből. Ez – csakúgy, mint a hét többi programja  – a Millenniumi Klubban lesz. A tárlat Bulgária európai uniós csatlakozása alkalmából készült.

Kedden a Pravo együttes koncertje várja az érdeklődőket. A zenekar 1997-ben alakult a békéscsabai Balkán Táncegyüttes kísérőzenekaraként, műsorukon autentikus szerb, macedón és bolgár hangszeres, valamint énekes dallamok és saját feldolgozások szerepelnek. Az estet táncház zárja. Szerdán a Malko Teatro és a Haemus közös születésnapján irodalmi estet tartanak. Az est első részében az irodalmi folyóirat történetéről, valamint a magyar piacon betöltött szerepéről lesz szó. Ezt követően a Malko Teatro alapító művésze, Hadzsikosztova Gabriella és a Jászai Mari-díjas Tóth József kortárs bolgár szerzők műveit adja elő Eredics Dávid gitárkíséretében.

Csütörtökön az egyetem Néprajzi Tanszéke is bekapcsolódik a programokba. Bolgárkertészek Csongrád megyében címmel kiállítás mutatja majd be a bolgár nemzetiségű kertészek megtelepedését, életútját, illetve hatásukat a magyar lakosság gazdálkodására. Az érdeklődők megismerhetik azokat a kapcsolatokat, amelyek elősegítették a bolgárrendszerű kertészeti technológiák gyors átvételét és elterjedését. A közönség olyan bolgár ételeket is megkóstolhat, amelyek alapanyagát szegvári, illetve szentesi bolgár származású kertészek termelték.

Pénteken filmvetítéssel zárul a fesztivál: Adela Peeva 2003-ban rendezett Kié ez a dal? című bolgár-belga filmjét fogják bemutatni. A film egyfajta balkáni tükörnek is tekinthető és egy olyan vendéglőben játszódik, ahol több nemzetiség képviselteti magát; amikor meghallanak egy melódiát, attól kezdve azt mindenki sajátjának tartja.

Évekkel ezelőtt a szegedi egyetem bolgár szakos hallgatói álmodták meg a programsorozatot, hogy tanult nyelvük kultúráját bemutathassák. Mostanra azonban nemcsak nekik, de a város bolgár közösségének is fontos eseményévé vált a fesztivál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X