nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rómeó és Júlia: balkon helyett Balkán

Sem a gyűlölködés, sem a feszültség, sem a kétségek nem múltak el, de úgy tűnik, hogy most van itt az ideje egy új kezdetnek.

MTI | 2015. szeptember 6.
|  

Nemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanić rendező Zvizdan című filmjét jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra. A horvát filmesek társaságának (HDFD) tizenöt tagú bizottsága hét film közül választotta ki a Zvizdant. A film eddig számos díjat nyert, köztük a zsűri díját a 68. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont) nevű szekciójában, továbbá az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének díját a 21. szarajevói filmfesztiválon és a pulai filmfesztivál fődíját.

Az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki több fordulóban azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását pedig február 28-án tartják Los Angelesben.

A Zvizdan a tiltott szerelemről szól, annak törékenységéről, de erejéről is egyben. A történet mintegy három évtizedet ölel fel, és két szomszédos faluban játszódik, amelynek lakóit a történelem során etnikai és vallási ellentétek osztottak meg.

Az első szerelmi történet 1991-ben kezdődik, a délszláv háború elején, amikor megjelennek az első barikádok, és a két ellentétes nemzetiségű falu lakói között a feszültség kézzel tapintható. A körülmények nem kedveznek semmilyen szerelemi viszonynak, hát még a két szomszédos falu fiatal párjának. Tíz évvel később vége a háborúnak – a sebek még nem gyógyultak be, és a két főszereplőnek szembesülnie kell ezzel. A harmadik történet 2011-ben játszódik. Sem a gyűlölködés, sem a feszültség, sem a kétségek nem múltak el, de úgy tűnik, hogy most van itt az ideje egy új kezdetnek.

A film horvát-szlovén-szerb koprodukcióban készült.

Címkék: Kultúra, Balkán, Film, Szerb
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X