nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Így elsorvasztják a kisebbségi önkormányzatokat”

A Győr megyei német képviselő-testület nem szeretné, ha csökkenne a képviselők száma.

MTI | 2010. június 3.
|  

A kisebbségi önkormányzatok létszámának csökkentésére vonatkozó országgyűlési indítvány újragondolását kezdeményezi a Győr megyei német képviselő-testület.

Wild Róbert megyei önkormányzati elnök szerdai közlése szerint kifogásolják, hogy mindenféle differenciálás nélkül csökkentenék a települési és a fővárosi kerületi kisebbségi képviselő-testületek létszámát ötről háromra, ami alapján ugyanakkora volna egy 150 fős kistelepülés, mind egy 150 ezres nagyváros kisebbségi önkormányzata.

„A módosító javaslatot közpénz-takarékossági szempontok sem támasztják alá, mert a települési kisebbségi önkormányzatok képviselői jellemzően tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat”, ugyanakkor a csökkentés súlyosan veszélyeztetheti a települési kisebbségi önkormányzatok érdemi munkavégzését – áll a testület kedden elfogadott határozatában.

A Győr megyei németek képviselete szerint a csökkentés – főleg a közepes és nagy településeken – „nemcsak politikailag elhibázott, hanem gazdaságilag is indokolatlan, mely a kisebbségi önkormányzatiságot nemhogy nem erősíti, de ellenkezőleg: annak elsorvasztását fogja eredményezni”.

Mindezek alapján vagy a mostani (ötfős testületekre építő) rendszer meghagyását javasolják, vagy azt, hogy a háromtagú önkormányzatokat csak az ezer lakosúnál kisebb településekre írják elő. Egyben – jelzik – túlzónak tartják a területi önkormányzatok létszámának 9-ről 5 fősre csökkentését.

„Költségtakarékossági tényezők itt sem indokolják e testületek létszámcsökkentését, de a kormányzat részéről elindított általános képviselő-testületi létszámcsökkentési hullám részeként politikailag elfogadhatónak tartjuk, hogy a területi kisebbségi önkormányzatok létszáma is csökkenjen”. Mindezek alapján hetes létszámot javasolnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X