nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csak a kisebbségi szavazzon

Csupán azok vegyenek részt a kisebbségi önkormányzati választásokon, akik valóban egy adott kisebbségi közösség tagjai, kéri az ombudsman.

MTI | 2010. május 27.
|  

A kisebbségi ombudsman azt kéri, hogy a kisebbségi önkormányzati választás folyamatában csak azok vegyenek részt, akik ténylegesen az érintett kisebbségi közösségekhez tartoznak. Kállai Ernő az MTI-hez szerdán eljuttatott - az őszi települési kisebbségi önkormányzati választások kapcsán tett - felhívásában közölte továbbá, hogy a választási visszaélések elkerülése érdekében folyamatosan egyeztetni kíván a választási szervekkel, valamint felveszi a kapcsolatot a legfőbb ügyésszel is.

Kommünikéjében a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa hangsúlyozta, hogy a kisebbségi önkormányzatok a kisebbségi jogok érvényesülésnek alapvető intézményi garanciáját jelentik, azonban a kisebbségi önkormányzatok csak akkor tudják ellátni képviseleti feladataikat, ha rendelkeznek az ehhez szükséges közösségi felhatalmazással.

Kállai Ernő kitért arra is, hivatalból kívánja vizsgálni, hogy a kisebbségi önkormányzati választások alkotmányos keretek között zajlanak-e, így különösen a választójogi szabályozás kellő biztosítékot nyújt-e az esetleges visszaélésekkel szemben. Ezért arra kéri a kisebbségi választópolgárokat, a választások lebonyolításában közreműködő választási szerveket, a későbbiekben regisztrálandó kisebbségi jelölő szervezeteket és képviselőjelölteket, hogy ha a kisebbségi önkormányzati választásokon történt visszaélés jut a tudomásukra, jelezzék számára elektronikus levélben vagy postai úton.

Múlt héten a helyi választási irodák elkezdték postázni a települési kisebbségi választással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó leveleket; május 31-éig minden választópolgárnak meg kell kapnia a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételhez szükséges, a tájékoztatóhoz mellékelt nyomtatványt.

Ha a választó a 13 kisebbséghez (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén vagy ukrán) tartozik, 2010 őszén részt vehet a települési kisebbségi önkormányzati választáson. A szavazást ugyanazon a napon tartják, mint amelyiken a helyi önkormányzati képviselőket is megválasztják.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoggal rendelkezik és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben. (A jelölteknek is ezeknek a feltételeknek kell megfelelniük).

Ha az adott kisebbségnek a megyében 10 települési kisebbségi önkormányzata van, 2011 márciusában kisebbségi területi önkormányzatokat hozhat létre. Ahhoz, hogy országos kisebbségi önkormányzatot válasszanak, arra van szükség, hogy az adott kisebbségnek 4 településen legyen kisebbségi önkormányzata.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X