nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Időkibővítő

Az internet nem csak örömöt, sok gondot is okoz. Szerencsére ezek egy részére van megoldás – persze hol máshol, mint éppen a neten.

nyest.hu | 2012. november 5.
|  

Csak megkukkantom, van-e valami érdekes a Facebookon, átnézem a leveleimet, gyorsan meglesem, mik a hírek... és már el is ment az egész nap! Ismerős az érzés? Sokan érzik úgy, hogy az egész napjuk elmegy azzal, hogy éppen csak belekukkantanak egy-egy oldalba, a végén pedig nem marad idejük olvasásra, sportolásra, vagy akár munkára. Szerencsére ma már erre is van megoldás.

A Firefoxra készült LeechBlock nevű bővítmény (add-on) segítségével megakadályozhatjuk, hogy adott oldalakat olvassunk. Összesen hat csoport áll rendelkezésünkre, mindegyikhez különböző oldalakat rendelhetünk (de természetesen azonosakat is), és mindegyikhez beállíthatjuk, hogy mikor és hogyan akarjuk blokkolni az oda felvett oldalakat. Beállíthatjuk, hogy mely napokon kívánjuk a blokkolást, hány órától hány óráig (vagy egész nap), továbbá azt is, hogy adott időszakaszon belül hány percig engedélyezzük magunknak az adott oldal nézegetését. Ez utóbbi kétféle módon történhet. A megengedőbb esetben a megadott időszakon belül nézegethetjük bizonyos ideig a megnevezett oldalakat (egyébként viszont korlátlanul), szigorúbb esetben a megjelölt időszakban egyáltalán nem láthatjuk az oldalakat, az időszakon kívül pedig csak korlátozott ideig.

Például beállíthatjuk, hogy a Facebookot munkaidőben egyáltalán ne érjük el, de azon kívül se tölthessünk el rajta három órás időintervallumon belül több mint húsz percet; kedvenc híroldalunkkal kapcsolatban pedig úgy rendelkezhetünk, hogy csak munkaidőben korlátozzuk az olvasásukat két órás időszakonként tíz percre, munkaidőn túl viszont bármikor elérhetjük őket.A tiltási időszak beállítása

A tiltási idpőszak beállítása
A tiltási idpőszak beállítása

A blokkolás módjánál meghatározhatjuk, mi jelenjen meg a tiltott oldal helyett: ez lehet üres oldal is, de visszaterelhetjük magunkat a munkához azzal, hogy munkahelyünk oldalát állítjuk be. Beállíthatjuk, hogy a tiltott időszakban csak az oldal megnyitását korlátozzuk, vagy a már megnyitott oldalakat is cseréljük le egy adott oldalra. Beállíthatjuk azt is, hogy a böngésző mutassa, mennyi időt töltöttünk az adott oldalon.

Természetesen gondoskodnunk kell arról is, nehogy szenvedélyünk hevében kikapcsoljuk a beállításokat. Éppen ezért be lehet állítani, hogy az adott csoport beállításait ne érjük el akkor, amikor éppen blokkolási időben vagyunk. Sőt, ezekre az időszakokra le lehet tiltani a bővítményeket és a beállításokat kezelő oldalakat is, nehogy elkeseredésünkben a teljes bővítményt eltávolítsuk.

 

Bár az ilyen bővítmények elsősorban az önkontrollt segítik, természetesen alkalmasak arra is, hogy a gyerekek számára tiltsunk le vele oldalakat.

A beállításokat jelszóval is védhetjük, sőt, 32, 64 vagy 128 karakteres elérési kóddal is. A további trükközés elkerülése végett letilthatjuk a hozzáférést a bővítménykezelőben a Leechblockhoz, illetve elrejthetjük a Firefox bővítmények nélküli újraindításának menüpontját.

Beállíthatunk még néhány további funkciót, de a gyakori kérdések oldalán még ahhoz is találunk tippeket, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy kedvenc oldalunkat tiltott időszakban a Google tárolt oldalainak segítségével olvasgassuk, vagy hogy a rendszeróra átállításával kerüljük meg beállításainkat.

Hasonló alkalmazások más böngészőkre is elérhetőek – sokak bánatára azonban Internet Explorerre nem. Így aztán a Windows-felhasználók ki vannak szolgáltatva mindenféle időrabló tevékenységnek, hiszen hiába telepítenek bármilyen remek bővítményt kedvenc böngészőjükre, a kisördög bármikor ráveheti őket, hogy elindítsák az IE-t...

Letölthető kisalkalmazások

Leechblock Firefoxra

StayFocusd Chrome-ra

Nanny Chrome-ra

WasteNoTime Safarira és Chrome-ra

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X