nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Idén újra csángó bál

Aki többet szeretne tudni a csángó kultúráról, vagy egyszerűen csak jót akar mulatni, annak érdemes ellátogatnia február 6-án a Petőfi Csarnokba.

nyest.hu | 2010. február 2.
|  

Idén 14. alkalommal rendezik meg a nagyszabású bált, amelynek elsődleges célja, hogy bemutassa a hazai közönségnek a moldvai és a gyimesi csángó magyarok régies és páratlanul gazdag népművészetét és hagyományait. A bál szervezői ezúton is igyekeznek támogatást szerezni a fennmaradásért küzdő távoli magyar népcsoportnak.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei műsorban is gyimesi és moldvai csángó magyar hagyományőrző, illetve magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek fel – adja hírül a gondola.hu. A csángó zene- és tánckultúrába a Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes enged bepillantást.

Az idei műsor Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató munkásságára alapszik, aki az archaikus népi imádságok gyűjtésével, rendszerezésével és feldolgozásával vált európai hírű tudóssá.

Csak néhány a számos fellépő közül: hagyományőrzőként lesznek fellépők Klézséből, Lészpedről, Bogdánfalvából, Nádasfaluból, Somoskából, Pusztinából, Setétpatakáról, Gyimesbükkről, és Gyimesfelsőlokról. A vendégek között szerepel még: Antal Tibor, Antim Ioan, Hodorog András, Kátai Zoltán, Kovács Miklós, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Róka Szabolcs, Tímár Viktor, a Berka és a Credo Együttes, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Kobzos Együttes, a Kőketánc Gyerektáncház, a Cantigas Együttes, a Juhász Családi Zenekar, a Somos és a Szigony, a Zurgó Együttes és Enyedi Ági, valamint a győri Lippentő és a Szentendre Táncegyüttes.

A koncertek mellett több helyszínen folyik majd táncház és énektanítás, meg lehet nézni Csoma Gergely fotóit és Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint a hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből készített összeállítást is. Pataki János ezen kívül bemutatja Csoma Gergely: Az elhagyott idő - 33 év a Moldvai csángók között című könyvét.

A bál egyébként nem kis népszerűségre tett szert az elmúlt évek folyamán: az ünnepég rendszeres látogatói a magyar kultúra, gazdaság és közélet jeles képviselői. 2002-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök itt adta át az első magyar igazolványokat csángó magyaroknak, és ezt követően 2005-ig minden évben vállalta a bál fővédnökségét. 2006-tól máig Sólyom László a rendezvény fővédnöke.

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen január 22–től. Ülőjegy: 2500 Ft, Állójegy: 1500 Ft, támogatói jegy 7000 Ft.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X