nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A válság az idegennyelv-oktatást sújtja a leginkább

Amerikai iskolákban sorra szűnnek meg az idegen nyelvi képzések. Az oktatók és a szülők panaszkodnak, az igazgatók tehetetlenek.

nyest.hu | 2009. szeptember 21.
|  

A New York Times beszámolója szerint az amerikai nagyvárosokban az idegen nyelveken spórolnak a leginkább az iskolák.

Westchesterben a 7 éves gyerekek csak a színeket és a napokat tudják felsorolni spanyolul, pedig az iskolákban itt 2003 óta már elsőben is heti két alkalommal van spanyolóra. Ennek költsége azonban 175 ezer dollár évente, amit a vezetés nem tud tovább vállalni.

Arlingtonban megszűnik a németoktatás, Danburyben pedig számos helyen eltűnik a francia és a spanyol. A New Jersey-i Ridgewood körzetben pedig a három spanyoltanárt interaktív számítógéppel helyettesítik.

„Tudjuk, hogy nem lehet a tanárokat helyettesíteni – mondta egy ridgewoodi szóvivő –, de döntésünket pénzügyi kényszer szülte.”

A New York-i kerületek az nyelvoktatás kiterjesztése után a költségek megvágásán dolgoznak, és ez bizonyos nyelvek oktatásának megszüntetésével jár. Először mindig a kevésbé népszerű nyelvek kerülnek sorra, de nem ritka, hogy a legfiatalabb korosztály idegen nyelvi oktatásának beáldozásán is gondolkoznak.

A lépések felháborodást váltottak ki az oktatók és a szülék körében, akik szerint a gyerekeknek a globális piacon való helytálláshoz inkább még több nyelvet kellene tanulniuk.

„Jobb helyeken sok ügy intézését nem kizárólag a pénzügyi kimutatások irányítják, hanem a szociális párbeszéd is” – mondta Marty Abbott, az Amerikai Idegennyelv-oktatási Tanács vezetője.

A nyelvoktatás egyre nagyobb jelentőséget kap az olyan városokban, amelyekre az etnikai sokszínűség a jellemző. Így például New York Cityben haiti-kreol, vietnámi és portugál nyelvoktatás is létezik, valamint 2007-ben Brooklynban arab nyelvi iskola, néhány hete pedig héber nyelvű iskola is nyílt.

Szakértők szerint azok a gyerekek, akik korán, már az óvodában elkezdenek tanulni valamilyen idegen nyelvet, később is elfogadóbbak lesznek más kultúrákkal szemben, és jobb kiejtéssel és kognitív képességekkel is fognak bírni. Szerintük a nyelvoktatás még erősebb integrációra szorul, semmint arra, hogy válaszhatóvá tegyék.

A legtöbb iskolaigazgató azt állítja, hogy ők továbbra is elkötelezettek a nyelvoktatás ügyének, de a pénzügyi helyzet kényszere mindent felülír.

Információ
X