nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Honnan ered a ballagás?

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal már megkezdődnek az írásbeli érettségik, hétfőn magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról a diákok.

MTI | 2012. május 4.
|  

Az MTI állítása nyilvánvalóan téves, hiszen a ballagás szó belső magyar szóalkotás (képzés). A valetans mintájára, – tükörfordításként – esetleg a ballagó jöhetett létre. 

A ballagás kifejezés a latin valetans ’búcsúzó’ szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

 A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal.

Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon, vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek, és elhelyezik az iskola fényképét is.

Honnan ered a ballagás?
Forrás: Wikimedia Commons / liz west / CC BY 2.0

A diákok pénteken nemzetiségi nyelv és irodalomból, hétfőn reggel magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról, kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelik következnek. Május 4. és június 29. között a középiskolákban és 20 kormányhivatal szervezésében 1.210 vizsgahelyszínen 137.580-en érettségiznek, ez a 16. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett kétszintű vizsgarendszerben.

Az érettségizők közül mintegy 87.850 diák a végzős középiskolás, akik ezúttal tesznek rendes érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X