nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Honlap a szlovák politikai élet „újraindításáért”

Civil kezdeményezésre szlovák-magyar kétnyelvű honlap jött létre, melynek célja felhívni a figyelmet az eddig elhanyagolt politikai témákra.

MTI | 2010. május 27.
|  

Civil kezdeményezés az a szlovákiai honlap, amelynek szerkesztői azt tűzték ki célul, hogy felhívják a figyelmet a szlovákiai politika és közélet szerintük elhanyagolt vagy nem kívánatos tényezőire.

„Nem én vagyok a politikáért, a politika van értem” – olvasható a re-start.sk nevű kétnyelvű, szlovák–magyar internetes oldalon.

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában számolt be a honlapról, amely kétnyelvű, szlovákul és magyarul is olvasható, s naponta gyarapodik animációs filmekkel, amik a szlovákiai társadalmi problémákkal foglalkoznak: például a fejletlen infrastruktúrával, az elavult nyugdíjrendszerrel, a lakásproblémával.

Az egyik animációs játékban például a jelenlegi három kormánypárt elnökei közül kiválaszthatja az olvasó a neki nem tetsző politikust, és parittyával kilőheti a világűrbe.

Az oldalon bárki megírhatja, mit szeretne „újraindítani” Szlovákiában. A javaslatokat az oldal szerkesztői ígéretük szerint eljuttatják az egyes politikai pártokhoz.

A honlap kivitelezői az internet mellett az utcán is aktívan jelen vannak, a „problémásnak” tartott dolgokat RE-START.SK felirattal ellátott, feltűnő fekete–sárga műanyag szalaggal tekerik körbe.

A hétvégén Dél-Szlovákia több városában is akcióba léptek. Megjelöltek többek között egy érsekújvári parkot, az egykori komáromi határátkelő omladozó épületét és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyik pozsonyi fényreklámját.

Sajtóközleményük szerint nem kötődnek semmilyen politikai párthoz. Mivel tartanak az esetleges retorzióktól, nem akarják felfedni kilétüket.

Hétfőn Szepsiben eljárást indítottak a csapat néhány tagja ellen, amiért körbeszalagozták a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt választási plakátjait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X