nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hondurasban visszaállították az alapjogokat

A puccsista hondurasi vezetés hétfőn helyreállította az alkotmányos szabadságjogok, köztük a gyülekezési jog múlt héten felfüggesztett gyakorlását.

MTI | 2009. október 6.
|  

Az ország tény szerinti vezetője, Roberto Micheletti ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be Tegucigalpában. A korlátozó rendelkezéseket teljes mértékben eltörölték – mondta.

Miceheletti nemzetközi nyomás alá került a kivételes intézkedések miatt. Többek között az Amerikai Államok Szervezete és az Egyesült Államok kormánya is bírálta a politikai jogok gyakorlását felfüggesztő rendeletet. Manuel Zelaya, a hatalomból eltávolított hondurasi elnök vasárnap egy nyilatkozatában jelezte, hogy csak abban az esetben hajlandó tárgyalni a hatalom tényleges birtokosaival, ha helyreállítják az alkotmányos alapjogokat a közép-amerikai országban, illetve megszüntetik a neki menedéket adó brazil nagykövetség zárlatát.

A Roberto Micheletti vezette átmeneti kormány szeptember 27-én jelentette be, hogy felfüggeszt egy sor alkotmányos szabadságjogot, köztük a gyülekezési jog gyakorlását. Ezen túlmenően a hatóságok elhallgattatták két Zelaya-párti médiumot, a Radio Globo rádióadót és a 36-os csatorna nevű tv-állomást.

A most visszavont korlátozó rendelkezés szerint a hatóságok felléphettek a nem engedélyezett gyűlések ellen, letartóztathattak gyanúsnak ítélt személyeket, és átmeneti időre elnémíthatták azokat a médiumokat, amelyek „támadták a békét és a rendet”. Az intézkedés válasz az elnöki tisztségből három hónapja eltávolított Manuel Zelaya felhívására, amelyben „lázadásra” szólította fel híveit – közölte az intézkedések bevezetésekor az átmeneti kormány.

Információ
X