nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Honduras: szólásszabadság „felfüggesztve”

Tovább éleződik a hondurasi belpolitikai válság; a közép-amerikai ország átmeneti kormánya helyi idő szerint vasárnap este bejelentette, hogy felfüggeszt egy sor alkotmányos szabadságjogot, köztük a gyülekezési jog gyakorlását.

MTI | 2009. szeptember 28.
|  

A tv-ben beolvasott rendelkezés szerint a hatóságok felléphetnek a nem engedélyezett gyűlések ellen, letartóztathatnak gyanúsnak ítélt személyeket, és átmeneti időre elnémíthatják azokat a médiumokat, amelyek „támadják a békét és a rendet”. Az intézkedés válasz az elnöki tisztségből három hónapja eltávolított Manuel Zelaya felhívására, amelyben „lázadásra” szólította fel híveit – közölte az átmeneti kormány.

Zelaya arra buzdította az embereket, hogy hétfőn tartsanak tüntetéseket.
A vezetés emellett ultimátumot intézett Brazíliához, és megakadályozta, hogy az Amerikai Államok Szervezetének négy képviselője belépjen az országba.

A lépések nyilvánvalóan az ellenzéki megmozdulások elfojtására irányulnak, és egyértelműen az az üzenetük: a hatalmon lévők semmilyen körülmények között nem engedik meg, hogy Zelaya újra elfoglalja az elnöki posztot.

Információ
X