nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol a szólásszabadság Mianmarban?

Mianmarban szolgálatot teljesítő észak-koreai diplomaták elvették egy neves írótól friss könyvének több száz példányát.

MTI | 2010. július 30.
|  

Mianmarban szolgálatot teljesítő észak-koreai diplomaták elvették egy neves írótól azon könyvének több száz példányát, amely Kim Dzsong Il életéről szól – közölte pénteken maga az író.

A hazájában köztiszteletben álló író, Hein Latt beszámolt arról, hogy otthonában felkereste két magas rangú észak-koreai követségi tisztviselő, és elvette tőle könyvének nála maradt háromszáz példányát azzal az indokkal, hogy a mű tartalma „valótlan és pontatlan”, emiatt könnyen megmérgezheti Mianmar és Észak-Korea viszonyát.

„Átadtam a könyveket, mert tartottam a következményektől” – magyarázta Latt, hozzátéve, hogy a mianmari hatóságoktól nem érkezett ellene panasz az életrajzi írás miatt. A Kim Dzsong Il: Észak-Korea kedves vezetője című, burmai nyelven megírt könyv a mianmari hírközlési minisztérium sajtófelügyeleti osztályának jóváhagyásával került kereskedelmi forgalomba.

Arra egyelőre nincs magyarázat, mi alapján koboznak el könyveket a kommunista állam diplomatái egy idegen országban. Döntésüket röviden azzal indokolták, hogy az író könyvében több helyen is észak-amerikai forrásokra hivatkozik, amelyek nem hitelesek.
A 62 éves mianmari író tollából már 25 életrajzi mű született, többek között olyan ismert politikai személyiségekről, mint Barack Obama amerikai vagy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

Hein Latt elmondta, a Kim Dzsong Ilről szóló írása két hónappal ezelőtt jelent meg, és már 700 példány kelt el belőle.

Ázsia két legfőbb önkényuralmi rendszere az elmúlt pár évben rendkívül szorosra fűzte kapcsolatait, különösen a katonai együttműködés terén. Több ázsiai és nyugati ország ugyanakkor attól tart, hogy a két állam közeledése akár egy közös nukleáris program kialakítását is jelentheti. Pak Ui Csun észak-koreai külügyminiszter éppen csütörtökön érkezett Mianmarba, és pénteken találkozik hivatali kollégájával, U Njan Vinnel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X