nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy van szuahéliül,
hogy garnélarák?

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia negyedik fordulójának feladatai a napokban kerültek fel a verseny honlapjára. A beküldési határidő előtt azonban személyesen is lehet edzeni a szervezők és a többi nyelvolimpikon társaságában!

nyest.hu | 2013. május 9.
|  

A korábbi cikkeinkben már ismertetett Magyar Nyelvészeti Diákolimpia negyedik fordulójának feladatai már olvashatók! Akit érdekel, hogyan mondják szuahéliul, hogy garnélarák, vagy szeretné megtudni, hogyan kell perzsául vásárolni, és az sem hagyja hidegen, hogy hová tette Bato a pénzét, jó nyomon halad: ilyen és ehhez hasonló információk segítségével a nyelvi kirakósjáték végére jobban megismerkedhet a szuahéli, a perzsa és a selayari nyelvvel, olyannyira, hogy a magyarról perzsára fordítás feladatával is megpróbálkozhat. A feladatok megoldásait a diákolimpia honlapján található űrlap segítségével lehet elküldeni május 26-ig.

Május 11-én ő is nyelvi feladványokon fog gondolkodni…
Május 11-én ő is nyelvi feladványokon fog gondolkodni…
(Forrás: Wikimedia Commons / Ivanhoe / GNU-FDL 1.2)

Mielőtt azonban lezárulna a nemzetközi döntő előtt rendezett utolsó hazai forduló, az idegen nyelvek és a logikai játékok iránt érdeklődő fiatalok élőben is kipróbálhatják, milyen nyomozómunkát végez egy nyelvész. A május 11-én a budapesti Erzsébet téren zajló Európai-napi fesztivál egyik vendégeként a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia is sátrat kapott, a középiskolásoknak szervezett verseny szervezői pedig gondoskodnak arról, hogy mindenki kedvére való fejtörőt találjon magának. Gépi fordításokkal, számítógépes nyelvi játékokkal, diákolimpiás mintafeladatokkal éppúgy lehet foglalkozni, mint a magyar nyelv különlegességeivel, rokon nyelvekkel vagy ritkán beszélt nyelvekkel, és az sem utolsó szempont, hogy akik eddig csak online versenyeztek egymással, most élőben is megismerkedhetnek, összebarátkozhatnak.

A nyelvészeti diákolimpia sátrának részletes programja már olvasható. A részvétel a teljes Európa-napi fesztiválon ingyenes.

Linkjánló

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia honlapja

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Facebook-oldala

A május 11-i diákolimpiás rendezvény Facebook-eseményként, részletes programmal

A budapesti Európa-nap Facebook-eseményként

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia honlapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X