nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hoffmann lemondását is követelték a szegedi hallgatók

Szegedi egyetemisták tüntettek az új felsőoktatási törvény ellen, az intézményi autonómia, a hallgatói jogok és az esélyegyenlőség megőrzése érdekében október 24-én, hétfő este a városban. A demonstrálók transzparenseket emeltek magasba, amelyek közül több is Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár távozását követelte.

Edupress | 2011. október 25.
|  

A helyszínen tartózkodó újságírók becslése szerint a mintegy kétezer tüntető előtt Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke hangsúlyozta: a hallgatói mozgalom soha sem pártok mellett vagy ellen, hanem ügyek érdekében lép fel. A demonstrálók transzparenseket emeltek magasba, amelyek közül több is Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár távozását követelte.

Török Márk – aki egyike volt a törvénytervezet ellen péntek estétől hétfő reggelig éhségsztrájkkal tiltakozó mintegy nyolcvan hallgatónak – azt mondta, Hoffmann Rózsa politikája nem konzervatív, hanem a „rombolás politikája”. A hallgatói önkormányzat elnöke azt kérte az államtitkártól: „ne legyen a felsőoktatás Matuska Szilvesztere”.

Meskó Eszter, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi vezetője beszédében kifejtette, az új felsőoktatási törvény nem alkotható meg érdemi párbeszéd, az érdekeltek, így a hallgatók bevonása nélkül. Mint mondta, aggasztónak tartja, hogy a törvény több mint két tucat rendelet megalkotására hatalmazná fel a kormányt, olyan fontos kérdéseket is ebbe a körbe utalva, mint az intézmények finanszírozásának és gazdálkodásának szabályozása.

Benschütz Bálint jogászhallgató arról beszélt, nem értenek egyet az intézményi autonómiát megcsonkító tervezettel, amely számos, őket érintő fontos kérdésben – mint a tanulmányi és vizsgaszabályzat, vagy a juttatások ügye – megvonná a hallgatóktól az egyetértési jogot. Elmondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy az államilag támogatott helyek számának csökkentése és a költségtérítések drasztikus emelése következtében a továbbtanulás nem szellemi teljesítmény függvénye, hanem pénz kérdése lenne. A demonstrációt követően Török Márk újságíróknak elmondta, bízik abban, hogy a felsőoktatási törvény ügyében, akár már ezen a héten, értelmes kompromisszum születhet. Ebben sokat segíthet, hogy a hallgatók és az oktatási tárca közötti egyeztetésbe bekapcsolódik Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is – tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2011. október 25. 21:03

„a hallgatói mozgalom soha sem pártok mellett vagy ellen, hanem ügyek érdekében lép fel"

Na, persze, és ezt pont Szegeden mondják! :)

Egyébként a rombolás politikájában igazuk van - csak épp az nem most kezdődött, hanem már évtizedek óta folyik.

Információ
X