nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
80 javaslat az ELTE hallgatóitól

Több mint nyolcvan módosítást javasol az új felsőoktatási törvényhez az ELTE hallgatói önkormányzata (hök), többek között azt indítványozza, hogy állítsák vissza a hallgatói munkavégzéshez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket.

MTI | 2011. december 3.
|  

Javasolják továbbá, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna.

Az Országgyűlés egy olyan tervezetet tárgyal, amely "még tömeges korrekciókat követően sem lesz lényegesen jobb a jelenleginél, ugyanis megörökölte a hatályos felsőoktatási törvény koncepcionális problémáit" – közölte Kalina Gergely, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

A hallgatói önkormányzat szerdáig összesen több mint nyolcvan módosítást gyűjtött össze.

Az ELTE hök többek között azt indítványozza, hogy a döntéshozók szakítsanak a hallgatói munkavégzés "megsarcolásával", állítsák vissza az ehhez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket. Ez a hazai kis- és középvállalkozások számára képzett, de megfizethető munkaerő bevonását tette lehetővé, ugyanakkor a fiataloknak szakmai gyakorlatot, ezzel pedig elhelyezkedési előnyt is biztosított.

A hallgatók aggályosnak tartják, hogy az alapról a mesterszintű képzésre felvételizők a jelenlegi tervezet alapján egy évig úgy is jogviszonyban részesülnének, hogy ehhez akár semmilyen tanulmány nem kapcsolódik. Ugyanakkor a törvény a doktori iskolába jelentkezőket kizárná még az adminisztrációs szempontból fontos nyári jogviszonyból is.

A hallgatói önkormányzat önmaga működésére is világos szabályokat kíván lefektetni, így törvényben tiltaná, hogy passzív – tehát tanulmányi kötelezettségeiket szüneteltető – hallgatók lássák el aktív társaik érdekvédelmét, töltsenek be posztot a szervezetben. Ezzel a jövőben is hiteles és kompetens képviseletet kívánnak megalapozni, ugyancsak e célból véglegesen kizárnák a válaszható hallgatók köréből büntetett előéletű társaikat - írták.

A felsőoktatási politika egy régi hiányosságát orvoslandó az ELTE hök kezdeményezi, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna. Ez könnyebbség a tudás mobilitása terén, másrészt sok kiskaput ki is küszöböl - tették hozzá.

A javaslatcsomagot eljuttatták a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége és számos honatya részére is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X