nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindenki túlélte
Hoffmann kompenzációt ígér

Hoffmann Rózsa úgy értékelte, hogy az elvont milliók kétségkívül „fejtörést okoztak”, de „mindenki túlélte”.

MTI | 2013. január 30.
|  

Az egyetemek idei finanszírozásának sarokszámairól tájékoztatta egyebek között az emberi erőforrások minisztere a Magyar Rektori Konferencia elnökségét keddi találkozójukon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megbeszélésen Balog Zoltán válaszolt az új felvételi eljárással kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

A tárcavezető és a Magyar Rektori Konferencia elnöksége megállapodott abban, hogy a szervezet részt vesz a felsőoktatási kerekasztal munkájában, melyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával a múlt héten aláírt részmegállapodással hoztak létre. A dokumentum egy ideiglenes mandátumú felsőoktatási kerekasztal létrehozását tartalmazza, amely a felsőoktatás finanszírozását, a hallgatói jogokat és kötelezettségeket, valamint az átalakítás átfogó tartalmi kérdéseit – többi között a rektorválasztást, a képzési struktúra felülvizsgálatát, a felvételi eljárást, és az új gazdasági-pénzügyi irányítási rendszert – tekinti át.

A felsőoktatási intézmények korábbi elvonásait a kormány 27 milliárd forinttal tervezi kompenzálni – nyilatkozta Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár a szegedma.hu-nak. Hoffmann Rózsa a portálnak egy Szegeden tartott keddi fórum után elmondta: a kormánynak nem célja elsorvasztani a felsőoktatást, éppen ellenkezőleg, támogatni akarja. Hangsúlyozta: a szegedi egyetem 4,2 milliárd forintos korábbi költségelvonását is kompenzálni fogja a kormány által korábban megígért támogatás.

Azzal kapcsolatban, hogy az oktatásért felelős minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának múlt heti megállapodása szerint azon a 16 szakon is indítanak államilag finanszírozott képzést, ahol eredetileg nem tervezték, több egyetem jelezte: a várható nagyon magas ponthatárok miatt hátrányba kerülnek a vidéki intézmények. Ezzel összefüggésben az államtitkár hangsúlyozta: a legjobbak állami ösztöndíjjal tanulhatnak, és meg kell várni a felvételiket, amikor is ismertté válnak a ponthatárok. Hoffmann Rózsa úgy értékelte, hogy a tavaly év végi zárolások sehol sem okoztak működésbeli gondot, sehol sem kellett bezárni egyetemeket. Az elvont milliók kétségkívül „fejtörést okoztak”, de – mondta – „mindenki túlélte”.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy keddi fórum előtt négyszemközt tárgyalt Szegeden a város szocialista polgármesterével, Botka Lászlóval. Az elhangzottakról egyik fél sem adott tájékoztatást.

A városháza előtt az államtitkárt a Középiskolai Hálózat néhány aktivistája várta, és egyeztetést kérő levelet, valamint egy szál fehér rózsát adott át neki. Hoffmann Rózsa azt kérte a diákoktól, fogalmazzák meg konkrét elképzeléseiket és juttassák el hozzá. A közoktatási fórumnak helyet adó Rókusi Általános Iskolában Hoffmann Rózsa megkoszorúzta Klebelsberg Kunó egykori oktatási miniszter emléktábláját, majd mintegy háromszáz pedagógus, köztük tankerületi vezetők előtt a közoktatási rendszer átalakításának eddigi tapasztalatairól és a még hátralevő feladatokról beszélt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X