nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hivatalosan is jóváhagyták három új elem elnevezését

A periódusos rendszer három új elemének elnevezését hagyta jóvá három évente megtartott közgyűlésén a fizikusok nemzetközi szervezete, a IUPAP Londonban - adta hírül hétfőn a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

MTI | 2011. november 7.
|  

A 110-es, a 111-es és a 112-es rendszámú elemek így most már hivatalosan is a darmstadtium (Ds), röntgenium (Rg) és a kopernicium (Cn) elnevezést viselik az elemek periódusos rendszerében.

A szupernehéz elemek radioaktívak és csupán a másodperc töredékéig léteznek, mielőtt könnyebb atomokra esnek szét. Az ilyen transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük és gyorsan szétesnek.

A hagyományok alapján a felfedezők kapják meg a jogot az általuk felfedezett elemek elnevezésére. Így a 110-es rendszámú elemet a darmstadti (Németország) Nehézionkutató Intézet kutatói városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték. A 112-es elem pedig Nikolausz Kopernikusz tiszteletére kapta a kopernicium (Cn) elnevezést 2010-ben a német, finn, orosz és szlovák kutatóktól, akik elsőként létrehozták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X