nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Orosz vereség a tudományos életben?

Az Egyesült Államok tudományos világelsősége megkérdőjelezhetetlen, az orosz tudomány helyzete pedig évtizedek óta romlik.

nyest.hu | 2010. február 15.
|  

A hidegháború alatt a tudományos cikkek akár egynegyede is orosz nyelven jelent meg. Úgy tűnik azonban, nagy az orosz vérvesztesége ezen a téren – számol be a Yahoo!News. A Thomson Reuters egy, az elmúlt öt év fizikai és kémiai tudományos cikkeit vizsgáló új felmérése szerint az oroszországi cikkek aránya nagyot esett. Ma ugyanis a világ tudományos cikkeinek mindössze 2,6%-át teszik ki az Európa legnagyobb nyelvén született publikációk. Ez ugyan több, mint a brazíliai tudományos cikkek száma (2,1%), de kevesebb, mint az indiai (2,9%), és lényegesen kevesebb, mint a kínai megjelenéseké(8,4%).

Az orosz tudományos élet állapota folyamatosan romlik (legalább) 1994 óta. Tavaly októberben 170 külföldön dolgozó orosz tudós írt levelet Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek és Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek az orosz tudományos kutatás katasztrofális helyzetéről.

A felmérés nem tért ki más szakterületek publikációira, de valószínűleg hasonló lenne az eredmény. A történelmi okokból kifolyólag ugyanis a fizika és kémia volt a legfejlettebb Oroszországban: a katonai kutatások ösztönözték ezeket a tudományágakat.

A probléma – állapíthatjuk meg – legalább kétrétegű. Egyrészt az orosz kutatóintézeteknek nagyon kevés a pénzük, a hasonló amerikai intézetek költségvetésének mindössze 3-5%-a. A másik gond az orosz kutatói tábor korosodása: ezek a tudósok közül nagyon sokan már bőven az ötvenes éveiket tapossák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X