nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Orosz után török és arab is?
Hivatalos nyelvvé válhat az orosz az EU-ban

Oroszország elkezdett lobbizni azért, hogy az orosz az Európai Unió egyik hivatalos nyelve legyen. 1 millió aláírás gyűjtésével szeretné alátámasztani Moszkva az igényét.

Péli Péter | 2011. október 21.
|  

Oroszország ugyan nem tagja az Európai Uniónak, mégis úgy érzik, hogy az orosz nyelvnek szerepelni kellene az unió hivatalos nyelvei között. Elvárásuk nem is teljesen alaptalan, hiszen az unió legalább 5 millió polgárának lehet az orosz az anyanyelve, a nyelvismeret szintjén pedig az unió hetedik legtöbb ember által ismert nyelve. Mégse lesz könnyű dolguk, mert jelenleg csak olyan nyelvek hivatalosak az EU-ban, amelyek hivatalosak valamelyik tagállamban. Az orosz azonban az unió egyik tagállamban sem hivatalos jelenleg.

Moszkva egymillió aláírás összegyűjtésével szeretne nyomatékot szerezni az orosz nyelv uniós ügyének. Az akciónak valós esélyei vannak, figyelembe véve, hogy a balti államokban 1,6 millió orosz nyelvű lakosa mellett Németországban is egy legalább 3,5 milliós orosz közösség élhet.

Az orosz nyelv ismerete az Európai Unióban.
Az orosz nyelv ismerete az Európai Unióban.
(Forrás: wikimedia commons)

Ha sikerrel jár az orosz külügy, az jelentősen kihathatna az orosz nyelv jelenlegi mostoha helyzetére a balti országokban, ahol igyekeznek minél kevesebb jogot adni a szovjet idők alatt rájuk kényszerített nyelvnek.

Az orosz kezdeményezés egyben például szolgálhat Törökország számára is. Becslések szerint az unióban legalább 6 millió török származású ember él, akiknek többsége EU-s állampolgár is egyben. A török nyelv ráadásul hivatalos is az unió egyik tagállamában, Cipruson. A törökök már korábban is nehezményezték, hogy a sokkal kisebb luxemburgi nyelven kívül a török az egyetlen olyan nyelv, mely valamely tagállamnak hivatalos nyelve, de az uniónak nem. Zárszóként azt is hozzátehetjük, hogy az EU-nak nagyjából 5 millió arab származású állampolgára is van.

Törökök Európában
Törökök Európában
(Forrás: wikimedia commons / Photosofturks (CC BY-SA 3.0) )

Forrás

The Voice of Russia: Moscow wants to see Russian among official languages of EU

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
16 Roland2 2011. október 22. 18:49

Az oroszországi kínaiakról jut eszembe,hogy mostanában sokan mennek Szibériába nefritet bányászni vagy azzal kereskedni,mert Kínában nagyon értékesnek számít a nefrit,és Oroszor.-ban könnyebb beszerezni (legalábbis még az orosz állam nem "szimatolja ki" az üzleti lehetőségeket).Sokan le is telepednek és evenki,orosz vagy burját nőt vesznek feleségül.Sántha István és Tatiana Safonova Az evenkik földjén c. könyvében lehet többet olvasni a témáról (és a baunti kínai közösségről).

15 ppeli.geo 2011. október 22. 10:48

@Roland2: Kb. 1,7 millió Európában, és további 1 millió Oroszországban (en.wikipedia.org/wiki/Overseas_Chinese, csak eltévesztették az összeadást)

14 LvT 2011. október 21. 20:07

@Roland2: Igaz, elnéztem.

13 Roland2 2011. október 21. 18:53

@LvT: "A meszheti törökök sorsa fényében érdekes a térképen az üres folt Grúzia helyén." Az nem inkább Örményország ?

És vajon hány kínai élhet az Eu-ban ?

12 LvT 2011. október 21. 15:55

@ppeli.geo: Ez ugyan off-topik, de azért leítom, hogy elolvastam a beidézted Wikipedia-cikk által hivatkozott tanulmányt. Az 90–110 ezerre becsül, aminek inkább a középértékét kellene venni, amely 100 ezer. Sejthető ugyanakkor, hogy a realitás a népszámlálás és az önelfogult becslések közé esik, azaz kevesebb, mint 100 ezer. Az 50–100 ezres sávot tehát elfogadhatónak tartanám, a 100–500 ezres sávot nem.

Ui. A meszheti törökök sorsa fényében érdekes a térképen az üres folt Grúzia helyén.

11 ppeli.geo 2011. október 21. 14:24

@LvT: Más becslések viszont 110 ezerre becsülik az azeri törökök számát: (en.wikipedia.org/wiki/Turkish_population#Turkish_diaspora).

10 LvT 2011. október 21. 14:05

@ppeli.geo: A színezés hűsége vet fel kérdéseket. Azerbajdzsán ugyanolyan színnel van jelölve, mint Oroszország, ugyanakkor a róla szóló oszmán-török nyelvű Wikipedia-cikk is csak a 2009-es népszámláláson regisztrált kicsivel több mint 45 ezer oszmán-törököt említi, többet nem: tr.wikipedia.org/wiki/Azerbaycan#cite_ref-AR.2525C9.252599sa.2525201

9 ppeli.geo 2011. október 21. 12:47

@Ingvar: A színjelölés szerint 100 és 500 ezer közötti török él Oroszországban, ha jól látom, hogy nem sötétbarna. Egy 2002-es népszámlálás 95 ezer törököt említ, ami azóta már túlléphette a százezres határt. A török nyelveket (tatár, csuvas, baskír, stb) beszélő orosz állampolgárok száma ennél sokkal magasabb, legalább 12 millió

8 Ingvar 2011. október 21. 11:43

Engem az lepett meg, hogy Oroszországban ilyen sok török él. Gondolom, nem más török népcsoportokat számoltak, mert akkor nagyobb lenne a szám. Pedig Oroszország nem az a tipikus nyugati társadalom, ahova általában a törökök szeretnek menni, bár a nagyvárosaiban lehet, hogy magas az életszínvonal.

7 Pesta 2011. október 21. 11:19

Egy kis szakirodalom. Az átlagember orosztudása kb. így nézett ki:

youtu.be/sqytoIluiro

6 El Mexicano 2011. október 21. 11:00

@Pesta: Én nem. :D (De hát a kivétel erősíti a szabályt...)

5 Fejes László (nyest.hu) 2011. október 21. 09:35

@AdamK: Nem tudom, ha Magyarországra betelepítettek volna hárommillió oroszt, akik új lakásokat kaptak volna, míg a magyaroknak régi, lerobbant épületekben kellett volna élniük; ha igyekeztek volna már óvodától bevezetni az oroszt; ha a nyolcvanas évekre a postahivatalokból eltűntek volna a magyar nyelvű formanyomtatványok; ha a rendőrök, bolti eladók stb. nem mindig tudtak volna magyarul stb., stb., stb.; ráadásul a bevándorlók elvárták volna, hogy mi tanuljunk meg oroszul, és eszük ágában sem lett volna magyarul megtanulni – akkor mi milyen státuszt szeretnénk biztosítani a mai Magyarországon az orosz nyelvnek.

Egyébként ma már a baltiak sokkal inkább angolul érintkeznek egymással, legalábbis a fiatalabb generáció.

4 Pesta 2011. október 21. 09:30

>>Viszont az is meglepett, hogy Magyarországon csak ilyen kevesen beszélik az oroszt, amikor 20 éve még kötelező volt.<<

Már ne haragudjunk, de:

:-DDD

Kötelező volt, utálta is mindenki, mint a...

3 AdamK 2011. október 21. 09:27

Az a körülmény, hogy a balti államokban nem hivatalos nyelv az orosz, némi árnyékot vet ezeknek az országoknak a demokratizmusára. Ugyanakkor tapasztalható, hogy bármennyire utálják a baltiak, pl. a lettek és az észtek, az oroszokat, egymás között közvetítőnyelv az orosz. Az e-tag szlávok is könnyen kommunikálnak egymással oroszul. Ha Ukrajnát felveszik az Eu-ba, több orosz anyanyelvű Eu-polgár lesz, mint magyar.

2 siposdr 2011. október 21. 09:15

@El Mexicano:

Azt, hogy Önt meglepte, hogy az orosz nem hivatalos nyelve az EU-nak, ugye csak viccből mondta?

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X