nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bárónő, tanuljon franciául!

Francia nyomásra kénytelen lesz egy kicsit felfrissíteni a francia nyelvtudását Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

nyest.hu | 2010. március 22.
|  

Kedves invitálás és gyengéd erőszak – úgy tűnik, a franciák nem ismernek tréfát, ha arról van szó, hogy valaki nem beszéli elég jól a nyelvüket. Igaz, ha már valaki a világ legjobban fizetett politikusasszonyává válik, egy kis nyelvtudás mindenképp elvárható. Márpedig Catherine Ashton, az Európai Unió nemrégen megválasztott kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondhatja ezt magáról.

Azt azonban annál kevésbé, hogy brillírozna franciából – a bárónőt már többször figyelmeztették, hogy nem vet rá túl jó fényt a nyelvtudás hiánya. A Daily Mail információi szerint a francia európai uniós hivatalnokok nem nézték jó szemmel, hogy egy ilyen felelős politikusi tisztséget olyan személy kapott meg, aki hadilábon áll a francia nyelvvel.

Ashton most kedves invitálásban részesült: Pierre Lelouche francia Európa-ügyi miniszter meghívására gyorstalpaló francia nyelvkurzuson vehet részt. A francia felajánlást megelőzően a politikusasszony már elismerte, hogy lenne mit fejlesztenie a franciatudásán. Így az EU frankofón országainak idei ünnepe kapcsán módja lesz rá, hogy elmerüljön egy kicsit a rendhagyó igék világában.

A franciák az utóbbi időben komoly energiát fektettek abba, hogy megakadályozzák az angol teljes térhódítását az EU-ban. A konfliktus pedig az Unión kívül is megjelent. Az ellentétek és a csípős megjegyzések egyik legismertebb példája az volt, amikor Gerard Araud ENSZ-nagykövet nem volt hajlandó angolul felszólalni. „Az ENSZ-nek hat hivatalos nyelve van: az angol, a francia, az orosz, a kínai, a spanyol és az arab” – jelentette ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X