nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Béremelésért sztrájkolnak a szerbiai tanárok

Teljes munkabeszüntetést tartanak Szerbia 1800 iskolája közül 1500-ban a tanárok a két éve befagyasztott pedagógusbérek miatt.

Edupress | 2011. február 2.
|  

A sztrájkoló négy pedagógus szakszervezet közül három 25 százalékos béremelést követel, míg egy beérné 18 százalékossal is. A kilencvenezer tanár részvételével zajló sztrájk miatt a legtöbb iskolában meg sem kezdődött a tanítás.

A két éve befagyasztott pedagógus bérek miatt kezdett sztrájkba Szerbia kilencvenezer tanára, béremelést követelve. Az érdekeiket védő négy szakszervezetet közül három 25 százalékos béremelést kér, az ide tartozó iskolákban teljes munkabeszüntetést tartottak. A negyedik szakszervezet már 18 százalékos emeléssel is megelégedne, ezen iskolák tanárai rövidített órákkal tartották meg a tanítási napot. Szabadkán például a 22 általános közül csak hatban maradt el a tanítás, 16-ban rövidített órákkal, de megtartották.

A sztrájk előzménye, hogy a tanárok még tavaly kezdeményezték, de csak a napokban tárgyaltak az oktatási miniszterrel, eredményre azonban nem jutottak. A miniszter magyarázata szerint ugyanis nincs elegendő pénz a költségvetésben az emelésre. A pedagógusok ennek ellenére sem adják fel követelésüket, addig tüntetnek, amíg nem emelik meg a bérüket, a mostani nagyjából százezer forintnak megfelelő fizetésükről.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X