nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A legcikibb szerkesztői viták a Wikipédián
Helyesírás, hatalom, pornó

Liszt Ferenc szlovák volt, Tesla a Marsról érkezett, az angolok pedig Közép-Európából jöttek, legalábbis egyes wikipédisták szerint. A nemzetiségi kérdések még a szexnél is hatékonyabban korbácsolják fel az indulatokat, és akár a csillagászati szócikkek is áldozatul eshetnek.

Takács Boglárka | 2012. május 4.
|  

A Wikipédiát, a világ legnagyobb internetes lexikonját bárki szerkesztheti. Nem csoda hát, ha olykor elszabadulnak az indulatok. Milyen témák váltják ki a leghevesebb vitákat? A választ természetesen ezúttal is a Wikipédia adja meg: a szerkesztők külön oldalakon őrzik meg az örökkévalóságnak a legértelmetlenebb nézeteltéréseket. Csemegézzünk kicsit.

Vigyázat, szarvasmarhaságok következnek!
Vigyázat, szarvasmarhaságok következnek!
(Forrás: Wikimedia Commons)

Szex és salakanyagok

Több különböző nyelvű Wikipédián is összecsapásokat váltott ki az a kérdés, ildomos-e fényképpel, sőt videóval illusztrálni a Magömlés szócikket. Az angol nyelvű Wikipédián jelenleg a következő csinos anatómiai ábra látható legfölül:

Férfi szaporodószervek
Férfi szaporodószervek
(Forrás: Wikipedia / Elf Sternberg / CC BY-SA 3.0 )

Lejjebb görgetve az oldalt viszont fényképet, sőt videót is találhatunk a szóbanforgó folyamatról.

Más tabu tartalmak körül is adódhat vita. A fentebbiek alapján várható, hogy az ürítés ugyanolyan problémákat okoz, mint a magömlés, és valóban: a körül a kérdés körül is számos kört futottak a Wikipédia szerkesztői, hogy kell-e fotó az emberi székletről. Érdekes módon viszont ennek a vitának más lett a végkimenetele: csakúgy, mint a magyar Wikipédián, az angol nyelvű Emberi széklet szócikkben sincsen fénykép. Ezek szerint a székelés még a magömlésnél is nagyobb tabu? Csak egy rajzokat tartalmazó táblázatot tekinthet meg a nagyérdemű a széklet különböző típusairól. („Kettes típus: mint egy kolbász, de felületén repedésekkel”... és így tovább.)

Olykor látszólag egyáltalán nem idevágó szócikkekben is előkerül az ürítés. Máig sincs egyetértés abban a rendkívül fontos kérdésben, kell-e szerepeltetni a japán Nintendo Wii nevű konzoljának szócikkében azt a tényt, hogy a hasonló kiejtésű angol wee szó a vizeletre is utalhat.

A képek akkor is nagy vihart kavarhatnak, ha semmilyen pornográf tartalmuk nincs. Jó ötlet-e a pókfóbia szócikkét egy hatalmas pók fényképével illusztrálni? A szövegben ráadásul többen is igyekeztek a pókok részletes leírásával riogatni fóbiás embertársaikat. Jelenleg egy gyerekkönyv-illusztráció szerepel a cikkben, de ez se jó mindenkinek – a vitalapról kiderül, hogy van, aki pont itt keresne ijesztő pókos képeket.

Nem túl valósághű pók
Nem túl valósághű pók
(Forrás: Wikimedia Commons)

Nacionalizmus

A közép- és kelet-európai, valamint a Balkánnal kapcsolatos témákban mindennaposak a különböző nemzetiségű szerkesztők között az összetűzések. Jedlik Ányos magyar volt-e vagy szlovák? A kérdés heves hivatkozásgyűjtögetés után végül a magyar javára dőlt el. Olykor a helyzet önmaga paródiájába fordul: a szintén vérre menő „magyar vagy német volt-e Liszt Ferenc / Franz Liszt” vitában egyesek látszólagos komolysággal a szlovák származást népszerűsítették.

Miért kell kilenc hivatkozás annak alátámasztására, hogy Jedlik magyar volt? Most már tudjuk...
Miért kell kilenc hivatkozás annak alátámasztására, hogy Jedlik magyar volt? Most már tudjuk...
(Forrás: Wikipedia / CC BY-SA 3.0)

Nikola Tesla körül még nagyobb csaták dúltak: a különc feltaláló az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Smiljan horvát faluban, szerb szülőktől, később pedig amerikai állampolgárságot szerzett. Szinte minden érdekelt nemzet tagjai a magukénak szeretnék tudni Teslát, a nagy szerkesztgetésben valaki kínjában már a marslakót is felvetette.

Más vidékek ehhez képest békések és nyugodtak. A Közel-Kelettel kapcsolatban azért szintén lehet gyöngyszemeket találni. Több helyi étel szócikkében is komoly összecsapások zajlottak – fel lehet-e tüntetni, hogy az izraeli konyhában is ismertek ezek az eledelek? A Hummusz szócikk angol nyelvű vitalapján emellett még az is kiderült, hogy az amerikai konyha „rettenetesen undorító” és „az amerikaiakat nem lenne szabad konyha közelébe engedni”, mert mogyoróvajat tesznek a hummuszba. Borzadály! (Megjegyezzük, a szócikk magyar változatának nincs is vitalapja.)

Hummusz olívaolajjal. Reméljük, nincs benne mogyoróvaj
Hummusz olívaolajjal. Reméljük, nincs benne mogyoróvaj
(Forrás: Wikipedia / Paul Goyette / CC BY-SA 2.0)

Néha azért a hidegvérükről ismert briteknél is elszakad a cérna. A következő kép a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának a méretét szemlélteti. De mihez viszonyítva?

A NASA által készített méretarányos összehasonlító ábra
A NASA által készített méretarányos összehasonlító ábra
(Forrás: Wikipedia)

A következő felvetések születtek: az Egyesült Királyság, a Brit-szigetek, Nagy-Britannia, Északnyugat-Európa, de még Luxemburg is előkerült. A vitát figyelemmel kísérők azt is megtudhatták, hogy „az Egyesült Királyságnak nincsen hossza”, valamint hogy „az angolok Közép-Európából vándoroltak be”. Nehogy azt higgyük, hogy itt öncélú szőrszálhasogatásról van szó – több ír felhasználó személyes sértésnek vette a Nagy-Britannia megnevezést, hiszen a képen jól látható Írország is. (A kérdésnek egyébiránt angol nyelvterületen hosszú és a Wikipédia előtti időkbe visszanyúló története van.)

Nem mondod, hogy ezen vesztek össze?

Olykor azonban teljesen érdektelen dolgokon zajlik a késhegyre menő vita. A Silent Hill videojátékban az egyik szereplőt egy kórházban tartották fogva. Hogyan fogalmazzunk: fogságba esett vagy kórházba került? Az egyik szerkesztő huszonhárom felhasználónéven aktívkodott, mire az adminisztrátorok észbe kaptak... igaz, áldásos tevékenységét nem csak erre az egy szócikkre korlátozta.

A különböző filmek, regények egyébként is vonzzák a szőrszálhasogatókat. Vajon a Csillagok háborúja filmsorozatban feltűnő Halálcsillag hány kilométer átmérőjű? Egy biztos – a trükkfelvételekhez készített makett 137 centi átmérőjű volt.

A szerkesztők azzal a vitával is rengeteg időt el tudnak tölteni, milyen tartalmak érdemesek arra, hogy a Wikipédián szerepeljenek. Catie Wayne, a Boxxy álnéven fura videókat készítő tizenéves lány szócikkét például nyolcszor törölték, mire végül maradhatott, pedig Boxxy közben bejárta a világsajtót. (Rajongók tömegei dőltek kardjukba, amikor kiderült, hogy Boxxy nem olyan a valóságban, mint a YouTube-on; Wayne csak színészkedett.) Íme az egyik videó:

A helyesírás nem csak lapunk hasábjain örök téma, hanem a Wikipédián is. A brit helyesírás szerint az alumínium fém nevét aluminium formában írják, az amerikaiak viszont az aluminum formát használják. Elképesztő és hihetetlen terjedelmű vita zajlott arról, melyik változat szerepeljen a szócikk címében. Más helyesírási kérdésekben is megy az adok-kapok: Brazília angol nevének írásmódja ugyanúgy problémát okoz, mint az, hogy a Beatles zenekar neve helyesen the Beatles-e vagy inkább The Beatles. (Önnek feltűnt a különbség?)

A titokzatos fém
A titokzatos fém
(Forrás: Wikimedia Commons / images-of-elements.com / CC BY 1.0)

Szó szerint a legnagyobb marhaság

A rengeteg bizarr vitából csak néhányat tudtunk kiragadni, de a legnagyobb ökörséget azért kiválasztottuk. Ehhez kis magyarázat is dukál. Amerikában létezik egy olyan városi (vagy inkább falusi?) legenda, miszerint egyes emberek azzal szórakoznak, hogy odasettenkednek egy békésen alvó szarvasmarhához és felborítják; ez a cow tipping, a tehéndöntés. A legendának nincsen sok valóságalapja, mert a tehenek a lovakkal ellentétben nem állva alszanak. A tudományos kutatók (!) szerint egy ember egymaga nem is tud felborítani egy több mázsás kifejlett tehenet, ráadásul a szarvasmarhákat nehéz meglepni, mert egyáltalán nem olyan tunya állatok, mint ahogy a városiak képzelik őket.

Mivel a cow tipping az amerikai folklór közismert része, ezek után nyilván érdemes róla szócikket nyitni, habár volt, aki ezzel sem értett egyet. De sokkal hevesebb vita dúlt azon, bele lehet-e rakni a cikkbe a következő, álló tehenet ábrázoló fényképet azzal a képaláírással, hogy „Gyanútlan potenciális áldozat”! A Nyesten ez szerencsére nem okoz problémát:

Gyanútlan potenciális áldozat
Gyanútlan potenciális áldozat
(Forrás: Wikimedia Commons)

További olvasnivaló

Lamest Edit Wars on Wikipedia (angolul) + infografika

Streit im Web-Lexikon (németül)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 tgeza 2012. május 6. 20:39

Lehet, hogy lódöntés! Mit tudják a városiak! Az a tévhit is ezt támasztja alá, miszerint a tehénszar mindig lapjára esik!

Van még üres lap az enciklopédiákban!

3 Kincse Sz. Örs 2012. május 4. 13:17

@szigetva: lájk! :D

2 szigetva 2012. május 4. 12:35

„Kettes típus: mint egy kolbász, de felületén repedésekkel”: ez a hármas típus! Nagyobb filológiai precizitást várok! :)

1 doncsecz 2012. május 4. 11:45

Az angol wikin mindennapos, hogy baromságok bevitelére kerül sor. Megközelítőleg szerintem 50%-át rögvest eltávolítják, de az a baj, hogy a másik fele hosszú napokig, olykor évekig bennmarad. A legfőbb oka, hogy nem értenek sokan bizonyos témákhoz, megfelelő szerkesztő nem akad ehhez, mert az máshol aktív, s itt mint egyszer írtam, folyamatosan kiszekírozzák az embereket.

Információ
X