nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A ruandai népirtás nyelvi következményei

Ruandában a belga gyarmatosítók francia nyelvét egyre inkább felváltja az angol. Vajon mi lehet ennek az oka?

nyest.hu | 2010. április 23.
|  

Ruanda az első világháború végétől belga gyarmat volt egészen 1962-ig, és később a független ország is megőrizte a franciát mint az ország egyik hivatalos nyelvét. 1994-ig az egyetlen másik hivatalos nyelv az őshonos bantu, (kinyarvanda) volt, ami kölcsönösen érthető a szomszédos Burundiban hivatalos kirundi nyelvvel. 1994-ban azonban Ruanda az angolt az ország harmadik hivatalos nyelveként nevezte meg. Ez 2008-ban az oktatás nyelve is lett az, 2009-ben pedig a brit birodalom utódának számító Nemzetközösségbe (Commonwealth) is belépett az ország.

Ruandai életkép
Ruandai életkép
(Forrás: Wikimedia Commons)

Ruanda közeledésének az angol nyelvhez két oka is van, és ebből csak az egyik az angol nyelv nagyobb gazdasági jelentősége – véli a kanadai Macleans magazin egyik új cikke. A másik, hogy Franciaország igen csúnya szerepet játszhatott az 1994-es ruandai népirtásban. Az utólagos megítélés ugyanis az, hogy Franciaország többek között angol nyelvi terjeszkedéstől félve nem vette ki részét a népirtás megállításából úgy, ahogy azzal az ENSZ megbízta a francia erőket.

Az angol nyelv terjedését nagyban felgyorsította, hogy egy francia bírói döntés 2006-ban bűnösnek nyilvánította az ország elnökét, Paul Kagamet, aki erre reagálva bezáratta a francia nagykövetséget, és két évvel később az angolt nevezte meg az oktatás nyelvének a francia helyett. Az angol nyelv ruandai felemelkedésében persze az is nagy szerepet játszott, hogy a népirtás óta az Egyesült Államok az ország legnagyobb segélyezője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X