nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Frissül a magyar-szerb szótár

Újabb címszavakkal bővül a magyar-szerb szótár: vagy százhúszezerrel bővítik a meglévők számát. A munkálatok Zentán és Újvidéken folynak.

MTI | 2010. május 14.
|  

Mintegy százhúszezer címszó kerül be a magyar-szerb nagyszótárba, amelynek most kezdődött el a készítése az újvidéki magyar tanszéken és a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.

A szótárkészítő munkálatok megkezdését február elején harangozták be. Mostanra körvonalazódott, hogy a munkát két irányból kell elkezdeni: egyrészt Zentán digitalizálják a három évtizeddel ezelőtt megjelentetett szerbhorvát–magyar szótárt, másrészt az újvidéki magyar tanszéken elkészült a felmérés az új, szerb-magyar nagyszótárhoz rendelkezésre álló anyagról.

A nyolcvanas évek elejétől ugyanis mintegy 140 ezer címszó készült el a magyar-szerb szótárhoz, ám az összes adat cédulán van, szótár sohasem lett belőle. Most azonban nagy hasznát veszik majd ennek az anyagnak is a szótárkészítők – írja a Magyar Szó című vajdasági napilap csütörtöki számában. Mint azt Láncz Irén tanszékvezető a lapnak elmondta, a szótárkészítők kirostálják az eltelt évtizedek alatt elavulttá vált szavakat, majd a jelenkor igényeinek megfelelőekkel kiegészítve körülbelül 120 ezer címszós magyar–szerb szótárat állítanak össze.

A programban résztvevő munkatársak már megkezdték a cédulák alapján a javítást és a számítógépes adatbevitelt. A munka időigényes, akár 10 évig is eltarthat - írja a vajdasági magyar napilap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 ati 2010. június 2. 08:17
1 ati 2010. június 2. 08:16
Információ
X