nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyűjtők könyve

Egy új kötet bemutatja a magyar műgyűjtés történetét, és először összegzi az utóbbi évszázadok magyarországi műgyűjtőit.

MTI | 2012. december 14.
|  

Mintegy 2400 magyar műgyűjtőt ismertet Takács Gábor újságíró, művészettörténész Műgyűjtők Magyarországon című magyar és angol nyelvű kötete, amelyet szerdán mutattak be a Kieselbach Galériában. A mintegy 600 oldalas hiánypótló lexikon szisztematikusan dolgozza fel a magyar műgyűjtés történetét, és először összegzi az utóbbi évszázadok magyarországi műgyűjtőit. A kötet több ezer kézikönyv, monográfia, kiállítási és aukciós katalógus, valamint tanulmány és cikk felhasználásával készült.

Takács Gábor a könyvbemutatón elmondta, hogy kizárólag nyomtatásban megjelent forrásokat dolgozott fel, irattári, levéltári anyagot nem használt. Előfordult, hogy az életrajzi adatok pontosításához internetes adatbázisokat is alkalmazott. Arra törekedett, hogy olyan személyeket mutasson be, akik képző- és iparművészeti szempontból jelentős tárgyegyütteseket birtokoltak vagy birtokolnak, és kollekciójuk publikációban is szerepelt.

A könyv mintegy 200 archív portrét, karikatúrát és enteriőrfelvételt is tartalmaz. A 2200 szócikk mellett Molnos Péter művészettörténész az 1945 előtti, illetve utáni korszak tíz-tíz nagy gyűjtőjét életrajzi esszék formájában mutatja be.

Az 1945 előtti korszakból megismerhető például Esterházy Miklós herceg, ifjabb Andrássy Gyula gróf, Nemes Marcell, Gerlóczy Gedeon, valamint Fruchter Lajos. A II. világháború utáni gyűjtők közül mások mellett Vass László, Kovács Gábor, Kemény Gyula és Nudelman László szerepel a lexikonban. A lexikon a Kieselbach Galéria és Aukciósház gondozásában jelent meg, és a könyvesboltokban is kapható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X