nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki a troll?

Két olvasónk azon vitatkozik, ki minősül trollnak. Vajon ketten mást-mást értenek a szón, vagy másban különbözik a véleményük? Elgondolkodhatunk azon, hogy mi is egy szó jelentése.

Fejes László | 2013. augusztus 15.
|  

Olvasónk erős kritikával illette cikkünket, kritikájára válaszul írtunk egy cikket. Ez a cikk felkerült a Facebookra, egy másik olvasónk elolvasta. Ő talán túlságosan keménynek tartotta első olvasónk szavait, és a következő kommentet írta:

Látom, már a Nyest cikkeket kommentelők is trollkodnak. Szomorú.

Egy harmadik kommentelőnk erre ezt válaszolta:

A trollkodás nem itt kezdődik. Ez is lehetne egy nyelvi vizsgálódás tárgya: hogyan felejtjük el 1-2 év alatt, mit értettünk valójában ezen az akkor újonnan bevezetett kategórián (és hogy ez milyen gyakran megtörténik a nyelvben)

Igaza van olvasónknak, tényleg érdekes kérdés, hogy mit jelent egy szó, és hogyan, miért változik a jelentése.

A trollok eredetileg a skandináv mitológia alakjai. Emberszerűek, magyar szövegben gyakran manóként hivatkoznak rájuk. Családjaikkal barlangokban, sziklákban, hegyekben, az emberektől távol élnek. Általában nem túl barátságosak, időnként ellenségesek is az emberrel szemben. A fényt kerülik, egyes mesék szerint ha napfény éri őket, kővé válnak, de a villámoktól is tartanak. Állítólag a trollok azért tűntek el Skandináviából, mert nem bírték az állandó harangozását – előtte viszont még romba döntöttek néhány félig kész templomot, illetve gördített köveket a már elkészültekre.

Egy eredeti troll
Egy eredeti troll
(Forrás: Wikimedia Commons / John Bauer)

Ennyiből bizonyára érthető, hogy miért vitték át az elnevezést azokra, akik közösségromboló módon viselkednek az internetes közegben. Az angol nyelvű Wikipédia így definiálja a troll fogalmát:

In Internet slang, a troll (/ˈtrl/, /ˈtrɒl/) is a person who sows discord on the Internet by starting arguments or upsetting people,   by posting inflammatory,  extraneous, or off-topic messages in an online community (such as a forum, chat room, or blog), either accidentally  or with the deliberate intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.

A magyar Wikipédiában lényegében ennek szó szerinti fordítását találjuk:

A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelező lista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét.

Igazán jelentős különbségnek azt tarthatjuk, hogy a magyar szöveg szerint csak a szándékos provokátor minősül trollnak, ellenben az angol szöveg szerint az is, aki üzeneteit nem azzal a céllal fogalmazza, hogy provokáljon, mégis hasonló hatást ér el. Ez a különbség – legyen bár szándékos vagy szándéktalan – azért érdekes, mert gyakran eleve nehéz eldönteni, hogy valaki szándékosan viselkedik-e rombolóan, vagy sem. Ha például valaki egy olyan oldalon fejti ki véleményét, ahol a többség várhatóan radikálisan más nézeteket képvisel, akkor vélhetjük provokátornak – ám elképzelhető, hogy ő annyira meg van győződve igazáról, hogy biztos benne: lehengerlő érveivel sikerülni fog meggyőznie álláspontjáról.

Az sem egyértelmű, hogy mi számít az eszmecsere megzavarásának. A különböző kommentelhető oldalakon, fórumokon gyakran kialakul egy törzsvendégekből álló közösség. Számukra az a természetes, ha a társaság bensőségességét próbálják megőrizni, ha utalnak korábbi közös dolgaikra, és azt is természetesnek érzik, hogy mondjuk egy divatról szóló bejegyzés alatt recepteket cseréljenek vagy a legutóbbi Forma-1-es futam eseményeit vitassák meg. Ezzel egymást nem ingerlik, sőt, viszonyuk ezáltal még bensőségesebbé válhat. A kívülről jövők számára viszont ez bosszantó, hiszen ők a törzskommentelőket vagy törzsfórumozókat nem ismerik – ők a tárgyról fejtenék ki véleményüket, de úgy találják, hiába, mert úgysem olvasná el senki, ha pedig valaki válaszolna is rá, egy halom oda nem tartozó bejegyzésen kellene átrágniuk magukat, hogy észrevegyék.

Vagy vegyünk egy másik példát. Tegyük fel, hogy valaki olyan netes közösségbe keveredik, ahol az övétől eltérő élettapasztalatú vagy tudású emberek vannak – tételezzük fel, hogy Karcsi bácsi nyugdíjas korában ismerkedett meg az internettel, és olyan fórumra keveredik, ahol főleg fiatalok vannak. Éppen ezért úgy érzi, hogy minden témánál érdemes megjegyeznie, hogy az ő fiatalkorában hogy volt. Egy ideig még sikere is van ezzel, hiszen olyan dolgokat oszt meg a többiekkel, amilyenekről ők nem tudnak. Egy idő után azonban mindenkinek kezd kissé unalmassá válni, hogy mindennel kapcsolatban kiderül, hogy az Karcsi bácsi gyerekkorában hogy volt... Karcsi bácsi pedig igyekszik minél érdekesebb dolgokat megosztani, hogy vissza nyerje kezdeti népszerűségét, ám minél jobban igyekszik, annál inkább azt gondolja mindenki, hogy egy troll. Ő viszont aligha gondolja így magáról.

Láthatjuk tehát, hogy a troll fogalma erősen szubjektív. Vannak persze szélsőséges esetek, amikor valaki egyértelműen troll – jó esetben még gyakrabban mondhatjuk, hogy egyértelműen nem az. Olvasónk azonban arra kíváncsi, hogy miként változott a troll jelentése. A legérdekesebb persze az, hogy nem tudjuk, szerinte olvasónk erős hangú kritikája miért nem minősült – vagy néhány évvel ezelőtt miért nem minősült volna – trollkodásnak. De azt sem, hogy miért nevezte másik olvasónk ezt a kommentet trollkodásnak.

Kérjük, ne etesse a trollokat – azaz észre se vegye a kellemetlenedőket, ne reagáljon kommentjeikre
Kérjük, ne etesse a trollokat – azaz észre se vegye a kellemetlenedőket, ne reagáljon kommentjeikre
(Forrás: Wikimedia Commons / Sam fentress / GNU-FDL 1.2)

Igazán azonban egyre gyanakodhatunk komolyan: a vita arról folyik, hogy az erős szavakkal megfogalmazott kritika vajon trollkodás-e, vagy sem. Az kétségtelenül tény, hogy a sértegetés ritkán segíti elő a problémák érdemi megvitatását, viszont gyakran téríti el az eszmecserét a problémák tárgyszerű boncolgatásától a személyeskedés és az indulatok felé. Másfelől azonban bizonyos mértékig érthető, ha valakiben bizonyos témák érzelmeket váltanak ki, és ezeket az érzelmeket szóválasztással hozza mások tudomására. Az azonban, hogy mi és mikor, milyen körülmények között engedhető meg, már jelentős részben egyéni megítélés kérdése.

Úgy véljük tehát, hogy olvasóink véleménye nem abban tér el, hogy miként határozzák meg a troll fogalmát: valószínűleg könnyen meg tudnának egyezni abban, hogy troll az, aki a közösség normáinak nem megfelelően, rombolóan viselkedik. Abban viszont már vita lenne közöttük, hogy mi minősül nem megfelelő, romboló viselkedésnek. A szavak nem csupán egymással vannak kapcsolatban, hanem a valósággal is.

A szótárak a szavak jelentését igyekeznek definíciószerűen megadni, és ezért hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a szavak jelentései valóban ilyenek. Az ilyen definíciók azonban legfeljebb a szavak egymáshoz való viszonyát tudják tisztázni, a valósághoz való viszonyukat nem. És mivel egyik szó valósághoz való viszonyát sem tudjuk definícióval megadni, az ilyen definíciós rendszerek (mint például egy szótár teljes anyaga) nem köthetőek a valósághoz.

A nyelv elsajátításakor, illetve a nyelvhasználat során is igen gyakran  a szavak jelentését a gyakorlatból, a használatból sajátítjuk el.  A szavak jelentésének gyakran nincsenek éles határai, ezért tudunk vitatkozni azon, hogy valami zöld-e vagy kék, bátorság, vakmerőség vagy egyszerűen ostobaság, még demokrácia vagy már diktatúra. A szavaknak nem valamilyen elvont jelentését tanuljuk meg, hanem a használatukat: erre azt mondják, kék, arra azt, hogy zöld, ez alapján már sejtjük, hogy a harmadik melyik lesz – legfeljebb tapasztalataink (újabb megfigyeléseink és mások visszajelzései) alapján módosítunk. Bár a két olvasó bizonyára hajlandó lenne megegyezni a troll szó definíciójában, ettől még másképp fogják használni őket. Azt viszont, hogy pontosan mikor mire melyiket használják, nyilván a maguk számára sem képesek megfogalmazni.

A kérdés tehát az: mi a szó jelentése? Ez a definíciótól függ. Vagy a használattól. Felfogás kérdése – de egyik sem tökéletes megoldás.

Felesleges tehát azon vitatkozni, hogy egy-egy szó mit jelent: bármilyen fájdalmas, mindenkinek egy kicsit mást. Ehelyett sokkal érdekesebb azt vizsgálni, hogy a valóság jelenségeit miért értékeljük másképp. Ne azon vitatkozzunk tehát, hogy súlyosabb kifejezéseket használó olvasóink trollok-e, hanem hogy milyen stílusban illik és célszerű megvitatni nézeteltéréseinket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 arafuraferi 2013. augusztus 19. 16:58

@mederi: Mindenféle troll van, királytroll, trollkirály, ingatlantulajdonos troll, devizahiteles troll, amit akarsz.:-)

Egyébként nézőpont kérdése is ez trollság, hisz egy trollnak a trolljai az antitrollok. A trollnak is járnának a kisebbségi jogok..:-)

11 mederi 2013. augusztus 19. 10:15

Hát, ha van házuk, szerintem akkor kell hogy legyen..:))

www.youtube.com/watch?v=dRpzxKsSEZg

10 mederi 2013. augusztus 19. 10:09

@arafuraferi:

Egy kis zenei aláfestés..:)

www.youtube.com/watch?v=gfbw2Nnf3dY

Troll troll hátán.. Tényleg van királyuk is?..:)

9 arafuraferi 2013. augusztus 19. 00:07

@Diczkó: Hát nem mindegyik törpére húznám rá a troll jelzőt, legnagyobb troll amúgy is Hófehérke, aki beleeszik mások tányérjába, más poharából iszik, és még el se mosogat maga után, meg más ágyában alszik.:-)

""Kérjük, ne etesse a trollokat ..."" Ez csak az amatőr trollok ellen jó. A profi troll nem várja meg az etetést, a profi troll vadászik. Persze egy zárt közösségben egy ilyen profi troll is kiéheztethető, viszont, ha túl zárt a közösség, akkor egy idő után unalmas lesz a közösségi élete. Egy profi troll csak feszegeti a határokat és nem folyamodik amatőr eszközökhöz (tehát nem kitiltható).

8 Diczkó 2013. augusztus 18. 21:16

@arafuraferi:

Én a trollok hét válfaját különböztetném meg, név szerint a következőket: Vannak a Tudorok, a Vidorok, a Szendék, a Szundik, a Hapcik, a Morgók és a Kukák. Ehelyt túlnyomó többségben az utóbbiak fordulnak elő. :-)

7 Diczkó 2013. augusztus 18. 11:53

"Kérjük, ne etesse a trollokat ..."

- ... szőlővel, mert az savanyú! :-)

6 Krizsa 2013. augusztus 17. 10:30

@mederi: Ezért érdemes volt ma idejönni. Klassz volt:-)))).

5 mederi 2013. augusztus 17. 09:24

"Elgondolkodhatunk azon, hogy mi is egy szó jelentése.

....

..troll az, aki a közösség normáinak nem megfelelően, rombolóan viselkedik."

A magyarban található szóbokor szerintem részben alátámasztja a fenti jelentést:

Terel(l)

Tarol(l)

Töröl(l)

Tárol(l)

Torol(l)----Troll

A szóvégi hosszú vagy rövid "l" attól függ, hogy az előtte lévő magánhangzó hosszú-e (a helyesírásunk nem tükrözi, de szóban ma is hosszú magánhangzóval mondjuk ezeket a szavakat, ha rövid az "l", "vidékiesen" pedig fordítva!)

A magyar "szerint" nekem úgy tűnik, hogy az "emberi troll" azért viselkedik rombolóan, mert valami sérelem érte (vagy csak úgy véli).

Ha arra gondolok, hogy TOR a norvég isten aki "t(o)roll", akkor éppen ellenkezőleg, nem a trolloskodó (isten) hiszi, hogy jogos a pusztító "viselkedés", hanem a hívek, akik áldozatot mutatnak be a kiengesztelésére...:)

4 arafuraferi 2013. augusztus 16. 20:37

Összedobtam egy kis trollhatározót:

tudatosság szerint:

tudatos troll

trollá vált nemtroll

azt hiszi, hogy nemtroll

trolloskodás időtartama szerint:

mindig troll

sokszor troll

néha troll

trollkodás kiváltó oka szerint:

sértődött troll

provokátroll

unalomtroll

terézanyatroll

a trollkodás minősége szerint:

káromkodós troll

személyeskedő troll

floodoló troll

offoló troll

meghökkentő troll

okoskodó troll

kiforgatroll

helyesírásnáci troll

nyelvtannáci troll

cikkfikázó troll

kommentfikázó troll

politobirkatroll

gyöknyelvésztroll

fölényeskedő troll

és a trollok királya a

trollozó troll, merthogy mindig az a troll, aki mondja:-)

3 Morgás joga 2013. augusztus 16. 13:21

Hol ér véget a szabad vélemény közlés és hol kezdődik annak megsértése? Ki él a joggal, ki él vissza a joggal és ki az, akit mások akadályoznak az alaptörvény által biztosított alapjoggal érvényesítésében? Mit tehetnek a bloggerek (moderátorok) és a felhasználók, hogy a posztok kommentjei azt az élményt nyújtsák, amire kitalálták őket, ne pedig bosszúságot, szélsőséges esetben akár vég nélküli jogi herce-hurcát? És nem utolsó sorban, kik azok a trollok, mi a céljuk és hogyan lehet őket eltávolítani (vagy legalábbis időlegesen kiiktatni)?

a választ maguk a kommentelő trollok adják meg a poszt végén

morgasjoga.blog.hu/2013/03/17/ne_etesd_a_trollokat

2 Krizsa 2013. augusztus 15. 20:42

A felállás: szerinted ő a troll, szerinte Te vagy egy lefizetett érdekvédője valamely ágensnek...

A teljes nem-reagálás a helyes.

Ettől még a "trollnak" tökéletesen igaza is lehet - vagy egyáltalán nincs igaza. Tehát ő is nyugodtan gondolhatja azt, hogy te vagy hülye, esetleg csirkefogó, a vitastíluson ez nem változtat.

de legalább elkerüllitek a végnélküli vitát... majd a kölcsönös anyázást.

A TROLLSÁG-ot az érdek oldaláról kell nézni:-). Kinek mi az érdeke?

1 gorilla 2013. augusztus 15. 20:15

Újabban a "trollface" mém hatására a vicces ugratásokat is egyre inkább trollkodásnak mondják.

Információ
X