nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyerekkatona-e vagy?

Mi az, gyerekkorú, és fegyveres konfliktusokban érintett? Nem, nem gyerekkatona. Hanem fegyveres konfliktusokban érintett gyermek. A politikai terminuskavarás újabb fejezetéhez érkeztünk.

nyest.hu | 2009. szeptember 3.
|  

Egy folyamatban lévő kiadatási per körüli hercehurca komoly vitát eredményezett a kanadai kormányzat nyelvhasználatával és felelősségével kapcsolatban. 2002-ben ugyanis az amerikai hadsereg Afganisztánban elfogott egy akkor 15 éves fiút, a kanadai születésű Omar Khadrt, akit egy amerikai katona megölésével, illetve egy másik megsebesítésével vádolnak. A fiatalember azóta a guantanamói fogolytáborban, az Egyesült Államokban van.

Omar Khadr nemzetközi kifejezéssel élve gyerekkatona, azaz olyan kiskorú volt, aki fegyveres harcokban vett részt. Fogsága óta azonban emberi jogi aktivisták és a jogászok folyamatosan arról vitáznak, hogy a fiú státusza kimeríti-e a gyerekkatona fogalmát.

A kanadai külügyminisztérium most átvágta a gordiuszi csomót: hivatalosan is bejelentette, hogy a jövőben nem használja a gyerekkatona kifejezést. Helyette a fegyveres konfliktusokban érintett gyermekek terminust alkalmazza majd – számolt be róla az Embassy online magazin.

A bejelentésnek mind politikai, mind jogi, mind civil berkekben hatalmas visszhangja lett. A Khadr kiadatásán dolgozók szerint a kormány ezzel a szemantikai csellel ki szeretne bújni a politikai felelősség alól, míg mások a fejüket vakarják, és próbálják megfejteni a módosítás okát. Egyes civil csoportok azonban üdvözlik a döntést, mivel évek óta küzdenek egy ehhez hasonló kifejezés bevezetéséért.

A gyerekkatona szó ugyanis kizárólag a fegyverforgató gyerekekre vonatkozik: a háborús övezetekben azonban a gyerekeket nem csupán harcosként használják: lehetnek hordárok, küldöncök, vízhordók is. A lányok sorsa pedig még szörnyűbb: sokukat kényszerítik prostitúcióra vagy szexuális szolgáltatások teljesítésére. A fegyveres konfliktusokban érintett gyermekek terminus mind kiterjed rájuk – a gyerekkatona szón azonban csak a valóban gyilkolásra használt gyerekeket szokás érteni.

Samantha Nutt, a War Child Canada nonprofit szervezet alapítója és igazgatója szerint a kormány nyelvi módosítása a fentiek miatt „roppant pozitív lépés”.

A kanadai kormányt azonban joggal érheti kritika a fent ismertetett és az elmúlt időszakban tapasztalt nyelvi módosítások miatt – ugyanis nyilvános vita vagy bejelentés nélkül tette meg mindegyiket. Az utóbbi idők nyelvi döntései közé tartozott a nemek közötti egyenlőség szókapcsolat lecserélése a nők és férfiak közötti egyenlőség kifejezésre, a büntetlenség szó törlése bizonyos szövegekből, illetve az emberi szó törlése a nemzetközi emberi jog terminusból. Egyik sem éppen politikailag korrekt lépés, és valamennyinek súlyos diplomáciai következményei lehetnek.

 

Információ
X