nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gerillaakciót indítanak a szingapúriak a béna angol ellen

Felszólítják a lakosságot: ne sétáljanak el a rossz utcai feliratok mellett, hanem írják oda a jó változatot is.

nyest.hu | 2010. szeptember 8.
|  

You order already or not? (Azaz helytelenül: rendeltél már vagy még nem?) Aki Szingapúrban jár, lépten-nyomon találkozhat effajta gyatra angolsággal megfogalmazott üzenetekkel, kiírásokkal. Bár matematikából és a természettudományokból a világ élvonalába tartoznak a szingapúri diákok, az angol nyelv terén van még mit fejlődniük. Ezért is rendezi meg a kormány immár 11 éve a Speak Good English (Beszélj Jól Angolul) mozgalmat.

A kampány minden évben más akciókkal igyekszik felhívni a lakosság figyelmét az angol nyelv fontosságára – idén például gerillaakciót hirdetnek a helytelen utcai kiírások ellen. Arra szólítják fel a szingapúriakat, hogy ha jártukban-keltükben silány nyelvtanú angol üzenetekre bukkannak, ne csak elsétáljanak mellette, hanem rögzítsék oda egy ragasztós cédulán a helyes megoldást. A cél: hogy előbb-utóbb minden szingapúri tudatosan jól használja a nyelvet, függetlenül attól, hogy éppen egy kollégával, családtaggal vagy utcai árussal tárgyalnak – számol be a Straits Times.

Szingapúrban egyébként a legtöbben a „patois” nyelv egy helyi változatát használják, amelyben a rossz angol nyelvtan keveredik a maláj és a hokkien jövevényszavakkal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X