nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gandhi kapcsolata a magyarokkal

Kiállították Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi két magyar festőművészhez írt leveleit.

MTI | 2010. május 24.
|  

Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi két magyar festőművészhez, Sass Brunner Erzsébethez és Brunner Erzsébethez írott levelei is megtekinthetők azon a kiállításon, amelyet csütörtöktől láthat a közönség a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban.

A tárlatot Brunner Erzsébet születésének 100. évfordulója alkalmából ritka dokumentumokból és fotókból állították össze – mondta el Lázár Imre, az intézet igazgatója, hozzátéve: a kiállítás, amely július 2-ig tart nyitva, az anya-leány művészpárosnak a 20. századi indiai történelem legnagyobb alakjaival ápolt szoros kapcsolatait mutatja be.
Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet 1930-ban érkezett meg Santiniketanba, és két évig tartózkodott Tagore egyetemén. Mindennapjaikat Tagore közvetlen közelében élték, megörökítve a Nobel-díjas költő arcképét és életének megannyi részletét. Santiniketani tartózkodásuk után is folyamatos kapcsolatot tartottak, és rendszeresen leveleztek a költővel annak 1941-ben bekövetkezett haláláig.
Mahatma Gandhival 1934-ben találkoztak először, amikor Brunner Erzsébet Bangalore-ban megfestette a portréját. A Brunnerek mélyen rokonszenveztek az indiai függetlenségi mozgalommal és nagyon tisztelték Gandhi elveit. Gandhi is nagyon jó véleménnyel volt a Brunnerek művészetéről, különösen nagyra értékelte az indiai élet és az indiai emberek hiteles ábrázolását. A Brunnereknek írt számos levele arról árulkodik, hogy ez a szoros kapcsolat mély és kölcsönös rokonszenven alapult.

Közeli kapcsolatról és kölcsönös megbecsülésről árulkodnak Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi levelei is. Nehruval 1938-ban, Londonban találkoztak először. Ez a barátság akkor vált igazán szorossá, amikor Brunner Erzsébet anyja halála után Delhibe költözött. A magyar művész a Nehru-család legközelebbi barátai közé tartozott, Indira Gandhi az egyik legbizalmasabb barátnője volt. Ez a szoros barátság akkor is megmaradt, amikor Indira lett a miniszterelnök. „Szép példája ennek az a levél, amelyben Indira Gandhi 1972-es magyarországi látogatásáról számol be Brunner Erzsébetnek, amikor a miniszterelnök több Brunner-festményt ajándékozott a Magyar Nemzeti Galériának és a Nagykanizsai Múzeumnak” – részletezte Lázár Imre.

A Brunnerek Tagorét, Gandhit, Nehrut, Indira Gandhit, valamint az indiai történelem sok más nagyságát ábrázoló portréit Indiában a Delhi Nemzeti Galéria, az Indira Gandhi Művészeti Központ, Magyarországon a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum és a nagykanizsai Brunner-gyűjtemény őrzi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X