nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
 • szigetva: @Libertate: Onnan, hogy a Nyesten több, mint száz cikk címe alá odaírtam. Mederi téves ada...
  2021. 01. 12, 19:43  Százasak vagyunk?
 • Libertate: @szigetva: Mert a te nevedet ugyan honnan lehet tudni? Már megint provokálsz - és nem érve...
  2021. 01. 12, 19:24  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnország magyar szemmel
(M)ilyenek a finnek?

Mi az összefüggés az erdő és a város, a Kalevala és a finn metálzene, a gumicsizma és a Nokia, a kéregedény és a finn design között? Kiállítás és programsorozat a Néprajzi Múzeumban

neprajz.hu | 2009. június 23.
|  

(M)ilyenek a finnek? Milyen sztereotípiák élnek bennünk, magyarokban a finnekkel kapcsolatban, milyen a mi „finnképünk”? Vajon mi az összefüggés az erdő és a város, a Kalevala és a finn metálzene, a gumicsizma és a Nokia, a kéregedény és a finn design között? A tárlat egy különleges sétára invitál, amely gazdagon és mozgalmasan színre vitt anyagával ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Sajtnyomó
Sajtnyomó
(Forrás: Sarnyai Krisztina)

 

A kiállítás és a hozzá tartozó, egy éven át tartó kulturális és tudományos programsorozat a kulturális sztereotípiák témájára felfűzve mutatja be a magyarok viszonyát és kapcsolatrendszerét a finnekkel. Feltárja ennek történeti, nyelvi, kulturális hátterét, és végigköveti mindezek változásait. A kiállítás – miközben szembesít a saját magunkról alkotott képpel – felhívja a figyelmet a másik népről alkotott kép hasonlóságaira és különbségeire is úgy, hogy közben történeti kontextusba helyezi azt.

A hagyományhoz való viszonyulásunk újra- és átértelmezése mindig – és most különösen – időszerű. A tárlat a hagyományos kultúra elemeitől elindulva, a hagyomány, a kitalált hagyomány és a modern hagyomány megjelenési formáit bemutatva jut el napjaink meghatározó finn cégeinek termékeihez, miközben kutatja a „finn csoda” titkait.

A kiállítás a finnek és magyarok „közös vonásainak” felvázolásával arra a kérdésre is keresi a választ, hogy valójában miért is olyan fontosak a magyaroknak a finnek. Foglalkozik a finnugor rokonság, a kisebbségekhez való viszony, a Kelet–Nyugat közötti helyzet és az agrártársadalomból az információs társadalomba való átmenet kérdéseivel.

A június 27-én nyíló tárlat anyagát a Néprajzi Múzeum Európa-gyűjteményének finn tárgyai, finnországi és magyar múzeumok anyaga és finn cégek Magyarországon kapható termékei alkotják, amelyet a Néprajzi Múzeum felhívására magánszemélyektől érkezett finn vonatkozású tárgyak egészítenek ki.

Információ
X