nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fudzsi-hasonmások

Japánban több száz jellegzetes formájú, ám különböző méretű hegyet neveznek valamilyen Fudzsinak.

MTI | 2013. május 19.
|  

Háromszáznegyven a Fudzsira kísértetiesen hasonlító, de természetesen annál jóval alacsonyabb hegy található Japánban a szakrális csúcsnak otthont adó Sidzuoka prefektúra gyűjtése szerint. A hasonmások közül 116-ot a prefektúra a Kalauz a lakóhelyén található Fudzsi-hegyhez című, most megjelent kiadványban mutat be, amely a Japán legmagasabb csúcsának világörökségi helyszínné nyilvánításáért folyó kampány része – írta hétfőn a Mainicsi Simbun japán napilap.

A könyvecskében listázott, a néhány száztól a kétezer méteresig terjedő magasságú, jellegzetes kúp alakú vulkáni hegyeket a helyiek maguk is a Fudzsi névvel illetik, kiegészítve azt a régió elhelyezkedésére, történelmére vagy kultúrájára utaló fogalmakkal. A hokkaidói Jótei és a kagosimai Kaimon hegyet például a régió történelmi elnevezésére utalva Edzo Fudzsinak, illetve Szacuma Fudzsinak is hívják.

„Azt szeretnénk, ha az emberek felismernék, hogy a Fudzsi országszerte mindannyiunk szívében él, és egyúttal támogatnák a hegy világörökségi helyszínné nyilvánítását” – közölte a gyűjtésről a sidzuokai kormányzat. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez tartozó Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa két hete javasolta a 3776 méter magas, Japánban szent hegyként tisztelt Fudzsi világörökségi helyszínné nyilvánítását. A hivatalos jóváhagyásra júniusban kerülhet sor a világörökségi bizottság kambodzsai ülésszakán.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X