nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Feliratot is rejtett az Izraelben feltárt mozaik

Egykor egy bizánci templom padlóját díszítette, a görög nyelvű felirat egy ősi egyiptomi várost említ.

MTI | 2015. október 3.
|  

Ezerötszáz éves mozaikot mutatnak be Izraelben csütörtöktől a Kirját Gat melletti ásatásokon – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja. A tizenhét színű, különlegesen jó minőségű mozaikkövekből kirakott alkotást – amely egykor egy bizánci templom padlóját díszítette – hosszas, két évig tartó restaurálást követően mutatják be eredeti helyén a sátoros ünnep és a város alapításának hatvanadik évfordulója tiszteletére.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) archeológusai iskolásokkal és a helyi ipari park dolgozóival együtt 2013-ban bukkantak a hatalmas mozaikra az ipartelep területén. A kicsiny kövekből alkotott kép egy régi egyiptomi városi jelenetet ábrázol térképszerűen, világosan felismerhető utcákkal és épületekkel.

Az ásatásokat végző szakemberek szerint a rendkívül nagy szakértelemmel elkészített mozaik egy görög nyelvű feliratot is rejtett, amely a Chortaso (Qartassa) nevű ősi egyiptomi várost említi, ezt a települést ábrázolhatja a kép. A városnév talán a templom korabeli látogatóira, állandó közönségére utal. A keresztény hagyomány szerint Habakuk prófétát ebben az egyiptomi városban temették el.

A templom padlóját burkoló mozaiknak csak két részlete maradt meg, a többi az épülettel együtt elpusztult. Az egyik fennmaradt részen állatok, csirkék, antilop, madarak és egy gyümölcsökkel teli edény is látható, a másikon az egyiptomi Nílus folyó egy vitorlás hajóval, utcákkal és épületekkel. A mozaikon ábrázolt házak két-három emeletesek, tetejük zsindelyes, erkélyeik és ablakaik is vannak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X