nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fehéroroszországban is szigorítják az internet feletti ellenőrzést

Elnöki felügyelet alá tartozó operatív központot hoznak létre az internet szabályozására.

MTI | 2009. december 18.
|  

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendeletben tervezi szigorítani az internet feletti állami ellenőrzést – adta hírül a Nasa Niva című független napilap.

Az „alapvető egyéni, társadalmi és állami érdekeket védő” rendelet tervezete szerint az internet szabályozására egy elnöki felügyelet alá tartozó operatív és elemző központot hoznak létre.

A központ feladata lesz nemzeti .by kiterjesztésű tartománynevek regisztrációjának ellenőrzése, illetve az internetre felkerülő információk szűrése. Az internetszolgáltatók a rendőrség, ügyészség, bíróság és az adóhatóság kérésére kötelesek lesznek kiadni felhasználóik adatait.
A fehérorosz törvények szerint az elnöki rendelet életbelépéséhez mindössze Lukasenka aláírására van szükség.

Korábban a belorusz internetszolgáltatók amiatt panaszkodtak, hogy az állam tulajdonában lévő telekommunikációs vállalatok a választások és népszavazások idején korlátozták a hozzáférést a független weblapokhoz.
A legnépszerűbb ellenzéki honlap, a Charter97.org adminisztrátora szerint az elnöki rendeletet a 2011-re tervezett elnökválasztás előkészületeiként dolgozták ki.

„A hatóságok félnek az internettől, mert Fehéroroszországban a világháló az egyetlen forrás, amely az országban történekről megbízható információkkal szolgál” – mondta Natalja Radina.

„A rendelet az illetékeseknek lehetővé teszi, hogy a webes tartalmakat bármikor, bármilyen ürüggyel korlátozzák és a világhálóra dolgozó újságírókat zaklassák” – hangsúlyozta Radina.

Címkék: Társadalom, Web
Információ
X