nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Farkas farkasnak farkasa?

A farkasok üvöltése nem a stresszről, hanem az egymáshoz fűződő kapcsolatuk minőségéről árulkodik – vélik egy ausztriai farkaskutató-központ kutatói, akik kilenc, két különböző falkából kiválasztott farkas viselkedését vizsgálták.

nyest.hu | 2013. augusztus 28.
|  

A kutatók megfigyelték, hogy minden esetben, amikor egy farkas elhagyja a falkát, a többiek vonítanak. Azt azonban nem tudták, hogy mitől függ a farkasok vonításának a minősége, illetve, hogy mi az oka a hangadásnak ebben az esetben. Az előzetes feltételezések szerint a vonítás ezekben az esetekben az állatok stressz-szintjéről árulkodik, és automatikus reakció arra, hogy valamelyik tag elhagyja a falkát. Az új megfigyelések azonban azt mutatják, hogy ennél bonyolultabb összefüggésről van szó: az üvöltés akár akaratlagos tevékenységnek is tekinthető – számol be az eredményekről a Science Daily.

A kutatók kérdése tehát az volt, hogy a hangadás ezekben az esetekben automatikus érzelmi reakció-e, vagy esetleg képesek a farkasok változtatni a hangadás minőségét a társas kontextus függvényében. „Az eredményeink azt mutatják, hogy a farkasok közti társas kapcsolatok inkább megmagyarázzák a vonítás változatosságát, mint az egyes farkasok érzelmi állapota” – mondta el Friederike Range, a kutatócsoport egyik tagja. „Mindebből pedig arra következtethetünk, hogy a farkasok akaratlagosan tudják változtatni a hangadásuk minőségét.”

A kutatás során a tudósok feltérképezték a falkán belüli dominanciaviszonyokat, illetve azt, hogy melyik farkasnak melyik a leginkább preferált partnere. A kísérlet keretében egyes farkasokat kiemeltek a falkából, és pórázon vezetve elvitték őket sétálni. A falkában maradottak ezekben az esetekben mindig vonítani kezdtek; ezeket a hangokat rögzítették. Eközben a kutatók mérték a falka tagjainak stresszhormonszintjét.

Farkas farkasnak farkasa?
Forrás: Wikimedia Commons / Gunnar Ries / CC BY-SA 2.5

A rögzített eredmények elemzéséből az derült ki, hogy az egyes farkasok intenzívebben vonítanak, ha olyan egyed hagyta el a falkát, akivel jobb viszonyban vannak, azaz, ha számukra az adott egyednek magas a szociális rangja. A vonítás intenzitása és mennyisége azonban nem mutatott összefüggést azzal, hogy milyen volt a vizsgált egyedek stresszhormonszintje. Ezek az eredmények tehát azt mutatják, hogy a vonítás nem automatikus reakció a stressz-szint növekedésére, hanem rugalmasan alakítható a kontextustól függően.

Forrás

Wolves Howl Because They Care: Social Relationship Can Explain Variation in Vocal Production

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X