nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ezeket ne hagyja ki az ELTE programjai közül...

Rengeteg nyelvészettel és nyelvészeti határterülettel foglalkozó program lesz ezen a héten az ELTE-n. Ezeket ajánljuk olvasóink figyelmébe.

nyest.hu | 2014. november 24.
|  

Jó néhány a nyelvvel és nyelvészettel kapcsolatos izgalmas program, konferencia, előadás lesz a héten az ELTE-n. Ezek közül ajánlunk néhányat olvasóink figyelmébe!

Nemzetközi szlengkonferencia

Az ELTE Egyetemközi Francia Központja (CIEF) és Frankofón Sikerességi Központja (CRU) a Paris-Descartes (Sorbonne) Egyetemmel közösen 2014. november 24–26. között szervezi a VIII. Nemzetközi Szlengkonferencia – Szlengváltozatok, sport és testi tevékenységek című, francia nyelvű rendezvényt.

Jean-Pierre Goudaillier, a Sorbonne professzora kezdeményezte azt a frankofón szlengkonferencia-sorozatot, amelynek első állomása 2005-ben Budapest volt: a tanácskozás Łódź, Brno, Lipcse, Innsbruck és ismét Łódź után 2014 őszén visszatér Budapestre, az ELTE-re.

A francia nyelvészeti konferencián 12 ország – Belgium, Ciprus, Csehország, Franciaország, Grúzia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szlovénia, Tunézia – kutatói vesznek részt.

Részletes program

Időpont: 2014. november 24–26.

Helyszín: ELTE Egyetemközi Francia Központ, Sauvageot-terem (1088 Budapest Múzeum krt. 4/F)

Nyelvi fejlődés, tanulási zavarok

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet 2014. november 27-én „…Mert mindig megcsípi a legyek” – avagy a nyelvi fejlődési és tanulási zavarok értelmezésének és terápiájának korszerű megközelítései címmel szervez konferenciát. Az esemény a Magyar Tudomány Ünnepe 2014-es programsorozatának része. A rendezvény Gereben Ferencné Várbíró Katalin professor emeritus, az Intézet korábbi vezetője 70. születésnapjához is kapcsolódik.

Az ülésen visszatekintenek az ünnepelt pályafutására, majd a szakmai program keretében a nyelvi és tanulási zavarok terminológiai, diagnosztikus és terápiás kérdéseit tárgyalják. A rendezvény célja a korszerű gyógypedagógiai pszichológiai, neuropszichológiai és nyelvészeti megközelítés bemutatásával a szakmai párbeszéd és konszenzus elősegítése e zavarok ellátásában és a terület tudományos alapjainak fejlesztésében.

Részletes program

Időpont: 2014. november 27. 9:00

Helyszín: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri u. 3. C/105)

Ezeket ne hagyja ki az ELTE programjai közül...
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY 2.5

Agy a gépben – gép az agyban

Agy a gépben – gép az agyban: az agykéreg működésének számítógépes modellezése címmel tart előadást Káli Szabolcs, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója 2014. november 27-én Az atomoktól a csillagokig című ismeretterjesztő sorozat keretében.

Az utóbbi években az agykutatás eszköztárának a különféle kísérletes módszerek mellett fontos elemévé vált az elméleti modellezés és a számítógépes szimuláció. Az előadás néhány reprezentatív példán keresztül bemutatja, hogyan segíti a modellezés az agy működésének megértését, és ezen keresztül az idegrendszer betegségeinek gyógyítását, illetve új, neurális alapú információs technológiák létrehozását.

Időpont: 2014. november 27. 17:00

Helyszín: ELTE TTK Eötvös-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A 0.83)

Ezeket ne hagyja ki az ELTE programjai közül...
Forrás: elte.hu

Generációk nyelve

Az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszéke 2014. november 27-én és 28-án tartja a kétévente megrendezett tanszéki konferenciasorozat következő tanácskozását Generációk nyelve címmel. A rendezvény ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt örömmel várnak.

A nemzedékek, nemzedékváltások témaköre kapcsán gyakorta elhangzó kulcsszavak az X, Y, Z generáció, innovatív generáció, nagy generáció, új generáció, csendes generáció, 68-asok, elveszett nemzedék, digitális nemzedék, generációs szakadékok, nemzedékek harca. Úgy tűnhet, mintha a generációhoz kötődő kifejezések a társadalmi, gazdasági és mentális változások egyfajta szeizmográfjaként működnének. A nemzedékfogalmak vizsgálata multidiszciplináris terület, a társadalom- és kultúratudományban régóta jelentős szerepet játszik. Nyelvészeti szempontból is készültek már ezzel kapcsolatos vizsgálatok, ám a kérdéskör átfogó feldolgozása egyelőre nem történt meg.

Az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván a konferencia a résztvevőknek lehetőséget biztosítani. A konferencia a generációk nyelvének, nyelvhasználatának eltérő (szociolingvisztikai, pragmatikai, funkcionális stilisztikai, diskurzuselemzési, szövegtani, retorikai, korpusznyelvészeti, pszicholingvisztikai, internetnyelvészeti, nyelvtörténeti, kommunikációtudományi stb.) értelmezéseit, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseit kívánja felmutatni, valamint konkrét elemzéseket – a tervek szerint kitekintéssel más tudományterületekre is (szociológia, pszichológia, filozófia, történettudomány stb.).

Részletes program

Absztraktok

Időpont: 2014. november 27–28.

Helyszín: ELTE BTK Kari tanácsterem és Dékáni tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X