nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Euromajdan vagy Antimajdan?

Tényleg északnyugatra és délkeletre szakad Ukrajna? Egy statisztika szerint a kérdés nem ennyire egyértelmű.

nyest.hu | 2014. április 18.
|  

Érdekes és informatív térképet közöl az UAinfo ukrán hírportál. A VKontaktye (Kapcsolatban, „az orosz Facebook”) oldalain megvizsgálták, hogy hány tagjuk van az Euromajdant, illetve az Antimajdant képviselő csoportoknak, illetve ők Ukrajna melyik részén élnek.

Euromajdan vagy Antimajdan?
Forrás: uainfo.org
Mint a térképről kiderül, Ukrajnának mindössze három olyan megyéje van, ahol az Antimajdan támogatói vannak többségben: a Luhanszki és a Donyecki megye, illetve az orosz megszállás alatt álló Krími Autonóm Köztársaság. Egyáltalán nem igaz az a kép, hogy Ukrajna kettészakadt volna, és míg észak és nyugat a jelenlegi kormányt támogatja, addig dél és kelet Janukovicsot várja vissza, vagy Oroszországhoz csatlakozna. Ugyanakkor tény, hogy míg északon és nyugaton az Antimajdan támogatóinak száma minimális, addig délen és keleten jelentős (Harkiv megyében a küzdelem szinte kiegyenlített). Viszont azokon a területeken, ahol az Antimajdan támogatói vannak többségben, az Euromajdan ott is 17-20%-os támogatottsággal rendelkezik.

Természetesen a fentiek értékeléséhez figyelembe kell venni, hogy az adatok nem reprezentálják Ukrajna lakosságát, kizárólag az ukrán VKontaktye-felhasználókét, akik politikai hovatartozásukat a csoportokhoz való csatlakozással is kifejezik. Feltehetően a fiatalabbak, tehetősebbek véleménye többet nyom a latban, mint az idősebbeké és szegényebbeké (akik kisebb valószínűséggel használnak számítógépet, illetve rendelkeznek internet-kapcsolattal). Figyelembe kell venni azt is, hogy az ukrán felhasználóknak csak 37-38%-a adta meg, hogy Ukrajnán belül hol él: az arány viszont mindkét oldal támogatóinál azonos, így feltehetően nem torzítja jelentősen a képet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X